Gemeente Tilburg

14-11-2003
Preventief fouilleren mogelijk in Tilburg

Vandaag, vrijdagmiddag 14 november om 16.15 uur, wijst loco-burgemeester, mevrouw E. Aarts-Engbers, met onmiddellijke ingang twee gebieden (het centrumgebied en de Gasthuisring met twee aangrenzende straten) in Tilburg aan als veiligheidsrisicogebied. In deze gebieden kan en zal de politie het komende half jaar in opdracht van de Officier van Justitie preventief gaan fouilleren. Deze maatregel heeft als doelstelling het aantal geweldsmisdrijven met wapens in Tilburg terug te dringen. Gemeente, Openbaar Ministerie en politie menen tevens dat er een preventieve werking van de maatregel zal uitgaan.

Bevoegdheid burgemeester
Begin dit jaar, op 20 januari, werd de burgemeester door de gemeenteraad gemachtigd om in voorkomende gevallen een risicogebied aan te wijzen. De aanwijzing geldt voor een periode van zes maanden en loopt daarmee tot 14 mei 2004. Er is afgesproken om na drie maanden te evalueren en eventueel bij te stellen.

Aangewezen gebieden
De volgende twee gebieden zijn aangewezen:

1) Het eerste gebied betreft enerzijds het gedeelte Zuidoosterstraat, Besterdplein, Besterdring, NS plein, Koestraat en Leonard van Veghelstraat en het gebied dat door de vier laatstgenoemde straten wordt omsloten en anderzijds de Spoorlaan (gedeelte tussen Noordhoekring en Boerhaavestraat), Noordstraat, Nieuwlandstraat, Bleshof, Kapelhof, Oude Markt, Stadhuisplein, Paleisring, Piusplein, Heuvelring, Damsstraat, Heuvel, Tivolistraat, Spoorlaan en het gebied dat door deze straten wordt omsloten.

2) Het tweede gebied betreft de Gashuisring-Lochtstraat en Jan Heijnstraat.

Preventief fouilleren
Het preventief fouilleren van aanwezigen in de aangemerkte gebieden zal niet dagelijks gebeuren. Het Openbaar Ministerie zal, in overleg met de burgemeester en politie, per keer bepalen op welke dag en tussen welke tijdstippen een actie plaatsvindt. Preventief fouilleren mag niet overal in de stad. Om ergens te kunnen fouilleren, moet de burgemeester specifieke gebieden aanwijzen.
In de aangewezen gebieden fouilleert de politie altijd a-selectief. Dat betekent dat ze in principe iedereen fouilleert en geen onderscheid kan en mag maken op basis van uiterlijke kenmerken.

Harde aanpak criminaliteit
Het preventief fouilleren sluit aan op het in september bekend gemaakte actieplan om de criminaliteit in Tilburg hard aan te pakken en is daarmee de volgende stap in een pakket van maatregelen. Gemeente, Openbaar Ministerie en Politie werken daarbij nauw samen.

Waarom deze gebieden
De nu aangewezen gebieden, met inbegrip van daarin gelegen voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij horende erven, zijn aangewezen na een analyse van de politiecijfers. Zo blijken er in deze gebieden verhoudingsgewijs veel incidenten gemeld te worden waarbij wapens, munitie of steekvoorwerpen werden gebruikt. De cijfers wijzen daarmee op een grotere mate van wapenbezit dan elders. Bovendien blijkt dat de bewoners in deze gebieden zich onveiliger voelen dan elders en men vaker slachtoffer van delicten is.

De inwoners in de betreffende wijken en andere betrokkenen worden door de gemeente middels bewonersbrieven en lokale berichten over de maatregel geïnformeerd