FNV

CAO's 2004: FNV zet in op reparatie ziektekosten

Waar mogelijk een eenmalige bonus in centen of procenten. Harde afspraken over reïntegratie en het voorkomen van ziekteverzuim. Maar vooral reparatie van de zeer fors stijgende ziektekosten: door het afsluiten van collectieve verzekeringen met de werkgever voor werknemers in het ziekenfonds. ''Geen stijging van de contractlonen, maar desondanks een zeer stevige boodschappenlijst voor onze CAO-onderhandelaars,'' aldus CAO-coördinator Agnes Jongerius over de definitief vastgestelde FNV-nota arbeidsvoorwaardenbeleid 2004, getiteld 'Het kan socialer. Beter'.

''Werkgevers die dachten na het Najaarsakkoord gemakkelijke onderhandelingen tegemoet te gaan, komen bedrogen uit,'' aldus Nederlands grootste vakcentrale. Weliswaar stelt de vakbeweging geen structurele looneis, maar er zijn nog genoeg andere waardevolle zaken om het komende CAO-seizoen voor te gaan: de brede pensioenproblematiek, afspraken over scholing en banen en leerplekken voor jongeren. En heel nadrukkelijk ook deals over werkgeversbijdragen aan de kinderopvang.

De FNV wil ook haar eerdere belofte waarmaken: wat het kabinet verslechtert, wil zij zoveel mogelijk repareren. Dat geldt vooral de gezondheidszorg. Tijdens het Najaarsoverleg bleef het kabinet grotendeels vasthouden aan diepingrijpende verslechteringen, die iedereen hard in de portemonnee raken. De FNV wil die ingrepen verzachten door collectieve verzekeringen af te sluiten voor werknemers die in het ziekenfonds zitten.

In 2004 kost een aanvullende ziekenfondsverzekering ongeveer 18 euro per verzekerde per maand. De nominale premie voor de hoofdverzekering bedraagt ongeveer 32 euro.

Agnes Jongerius: ''Voeg je deze premies samen dan kom je op 50 euro per maand per verzekerde uit. De introductie van een gangbare werkgeversbijdrage van 50% levert de werknemers dan omgerekend 300 euro bruto per volwassen verzekerde per jaar op. Dat zijn dus centen en geen procenten.''

De CAO-coördinator van de FNV tekent daarbij aan, dat van alle ziekenfondsverzekerden slechts 7% collectief aanvullend verzekerd is. Wel hebben de meeste ziekenfonds-verzekerden een individuele aanvullende polis. Van alle particulier verzekerden is bijna 60% collectief verzekerd. Jongerius: ''Er is dus sprake van een flinke achterstand. Als we die kunnen inlopen, dan valt er zeker voor de lager betaalden nog aardig wat te verdienen.''

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 - 5816 553/ 06 2297 1859

17 nov 03 17:01