Universiteit van Amsterdam



Persbericht Universiteit van Amsterdam


maandag 17 november 2003

Prof. Jit Peters nieuwe decaan Rechtenfaculteit UvA

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft prof. mr. Jit Peters (1946) per 1 januari 2004 benoemd tot decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Peters is nu als hoogleraar Staats- en bestuursrecht verbonden aan de Rechtenfaculteit.

Prof. Peters volgt in 2004 prof. mr. Jaap Zwemmer op, die als hoogleraar Belastingrecht aan de UvA verbonden blijft. Tot de belangrijkste opdrachten van de nieuwe decaan behoren o.a. de uitwerking van de strategische heroriëntering van de Faculteit der Rechten, die nodig was om het juridisch onderwijs aan te passen aan de bachelor-masterstructuur die in 2003 is ingevoerd. De zwaartepunten in het onderwijs en onderzoek van de Rechtenfaculteit (zijn) komen te liggen bij het Internationaal en Europees Recht, Arbeidsrecht, Informatierecht en Milieurecht. Ook de juridische masteropleidingen zullen nog de nodige aandacht vragen van de nieuwe decaan.

Bestuurlijke functies

Peters heeft in zijn loopbaan vele bestuurlijke functies vervuld, met name als topambtenaar van de ministeries VROM en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden (BZK). Na acht jaar als wethouder in Leiden stapte Peters over naar VROM, waar hij van 1988 tot 1994 werkte als directeur Bestuurszaken van het Directoraat-Generaal Milieubeheer. Hij was in die functie onder meer belast met de ontwikkeling van het juridisch en financieel-economisch instrumentarium voor het milieubeleid. Daarna was hij als directeur Internationale Milieuzaken verantwoordelijk voor de coördinatie van het internationale milieubeleid (1994-1999). Van 1999 tot 2002 werkte hij op het Ministerie van BZK, waar hij als Directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving/plaatsvervangend Directeur Generaal belast was met de bewaking van de Grondwet, de totstandkoming van grondwetswijzigingen en overige constitutionele wetgeving.

Wetenschappelijke loopbaan

Peters begon zijn wetenschappelijke loopbaan aan de Universiteit van Leiden, na een rechtenstudie in Leiden en aan de Columbia University. Na een jaar Comparitive Constitutional Law te hebben gedoceerd aan de University of Ghana, waar hij ook onderzoek deed voor de Ghana Law Reform Commission, keerde hij terug naar Leiden. Van 1977 tot 1982 werkte hij aan de universiteit als wetenschappelijk hoofdmedewerker staats- en administratief recht. In 1981 promoveerde hij er op het proefschrift Het primaat van de vrijheid van meningsuiting. Vergelijkende aspecten Nederland Amerika.

Verder was Peters bestuurslid van de Stichting Centrum Schone Technologie van de Universiteit van Twente (1996-2002). Sinds 1997 is hij lid van het College van Beroepscommissie certificatie milieuzorg, sinds 2002 is hij raadsheer plaatsvervanger van het Hof Amsterdam. In 2003 trad hij toe tot het College Arbeidsgeschillen VNG.