Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nog drie kandidaten voor titel in Landelijke Meesterklasse Jeugd

Na drie speeldagen zijn er nog even zoveel teams die voor het kampioenschap kunnen strijden. In de ochtendronde won Zukertort 1 met de kleinst mogelijke cijfers van Bobby Fischer en nam daarmee de koppositie over van de club uit Wassenaar over. Aan twee borden hadden de spelers van Bobby Fischer het beste van het spel, maar Joost Michielsen (tegen Kevin Tan) en vooral Chiel van Oosterom (tegen Tex de Wit) verzuimden om te winnen. De strijd leek in 2-2 te eindigen omdat er in de stellingen van Dennis Ruijgrok - Robert Ris en Matthieu Freeke- Matthew Tan weinig muziek meer zat. Freeke was echter, vanwege werkzaamheden bij de NS rond Rotterdam, een half uur te laat gekomen (het was niet mogelijk een trein eerder te nemen), en kwam daardoor in behoorlijke tijdnood. De laatste zet voor de tijdcontrole was geen beste, waarop Tan hardhandig profiteerde. De voormalig snelschaakkampioen van Zeeland gaf blijk van weinig zelfkritiek. De NS kreeg de schuld van zijn nederlaag, terwijl hij er ook voor had kunnen kiezen om een dag eerder af te reizen.

De speelzaal

In deze ronde stond ook de noordelijke derby tussen JSC Opsterland en SC Groningen op het programma. Rik Brandenburg was enige tijd geleden in Antwerpen geweest en had daar wat frisse ideeën opgedaan. Tegen Tjapko Struik, door Groningen overgenomen van JSC Friesland: "Denk er aan Tjapko, eigen volk eerst!". Inderdaad dacht Tjapko hieraan. Vanuit mindere stelling won hij van aartsrivaal Harmen van den Berg door diens dame in te sluiten. Beiden moeten minimaal 25 officiële partijen tegen elkaar gespeeld hebben, beweerde van den Berg. Zukertort 3 bleef verrassen. HMC werd met 2,5-1,5 verslagen.

In de middagronde stond weer een interessant duel op het programma. HMC 1 had kans terug in de competitie te komen als van Zukertort 1 werd winnen. Op de eerste speeldag had men vanwege EK-verplichtingen drie spelers moeten missen, maar toch nog een keer gewonnen. Jasper Broekmeulen en Robert Ris speelden een bloedeloze remise en gingen toen voetbal kijken.
De partij Kevin Tan - Bianca Muhren was interessanter. Tan kreeg drie pionnen voor een paard, maar het bleek niet genoeg voor de winst. Ook in de partij Matthew Tan - Robin Swinkels werden de punten gedeeld. Daarna volgde een bizar tafereel. Omdat Bobby Fischer inmiddels met 3,5-0,5 van Zukertort 3 had gewonnen, waren beide teams niet tevreden met een gelijkspel. Bobby Fischer had namelijk een karrenvracht bordpunten meer. Waarschijnlijk stond de partij Tex de Wit - Niels Ondersteijn gelijk toen de laatste, met nog 8 tegen 2 minuten op de klok, een bizar loperoffer pleegde. Hierdoor kreeg hij vier verbonden pionnen tegen een toren met aan beide kanten nog een dame. Na even proberen, bleek dat De Wit zich goed verdedigde en bood Ondersteijn remise aan. Op dat moment had de witspeler nog 23 seconden. Hij vroeg even of Ondersteijn het remiseaanbod op zijn notatieformulier had geschreven en weigerde toen keihard. De Wit wist zijn toren in de aanval op de zwarte koning te betrekken, maar deze ging net niet mat. Waarschijnlijk heeft de Zukertorter nog wel ergens gewonnen gestaan, maar met nog maar 2 seconden over maakte hij een blunder en werd hij matgezet. Een domme en onnodige nederlaag. Zukertort staat nu op een punt van Bobby Fischer en HMC en is afhankelijk van een misstap van beiden. Dat kan, want in de volgende ronde mogen de koplopers tegen elkaar.

Een paar partijen, waaruit blijkt dat ook in de onderste regionen soms leuk gespeeld wordt. Maar niet iedereen is even kritisch over het niveau...

Klik hier voor het naspelen van drie partijen

In de C-categorie plaatsten SHS (Haarlem) en Zukertort 1, die onderling gelijk speelden, vanuit poule A zich voor de finale. In de andere poule was Minerva veel te sterk voor de andere teams. Op Eigen Wieken wist zich als gelukkige nummer 2 voor de finale te plaatsen. Daarin beginnen de Leidenaren met nul punten, want de 3-1 nederlaag tegen Minerva telt dubbel. SHS en Zukertort 1 speelden gelijk Op 6 december worden er nog twee wedstrijden gespeeld. In de wedstrijd HMC - Minerva stond ook het kampioenschap der Wouters op het spel. In de diagramstelling had Langerak tegen een clubgenoot nog gezegd dat hij wel lekker stond, maar hij had de zet van Spoelman totaal niet gezien.

Klik hier voor het naspelen van het partijfragment van Spoelman - Langerak

In de D-categorie stonden ook de halve finales op het programma. Groningen won in de ene poule al haar wedstrijden, Op Eigen Wieken deed dat in de andere poule. Aartsrivaal van OEW, Leiderdorp, wist zich ook te plaatsen voor de finale, net als Zukertort. Hieronder de partij van Mark Haast (Rochade) en Mehran Kamali (Groningen). De zwartspeler, die er wat rare ideeën op na houdt m.b.t. goede en slechte lopers, was nogal trots op zijn partij, maar waren er niet vele plaatsen waarop hij beter kon spelen?

Klik hier voor het naspelen van de partij Kamali - Haast

Het Brandpunt was zo aardig om bij de bar een t.v. met een voetbalwedstrijd uit Schotland neer te zetten. Leuk voor de mensen die van voetbal houden, maar het idee lijkt niet voor herhaling vatbaar. Het geschreeuw na de gemiste kansen van oranje of het gefluit als Seedorf de bal verspeelde, zorgde voor behoorlijk wat overlast in de speelzalen. Wat mij betreft mag de wedstrijdleiding dit de volgende keer verbieden.
Onder alle aanwezige toeschouwers had Michiel Claushuis (Bobby Fischer C) de beste tip voor Advocaat: "Oranje moet gewoon aanvallen."


---