Gemeente Ede

Tijdelijk extra controles

EXTRA CONTROLES - op parkeren aanhangwagens en caravans

Als u net terug bent van een heerlijke kampeervakantie, heeft u wellicht even tijd nodig om de caravan uit te pakken. Houd er wel rekening mee dat de gemeente Ede regels stelt voor de periode waarin de caravan of aanhangwagen op de openbare weg mag staan. De komende weken controleren toezichthouders van de gemeente Ede intensief op caravans en aanhangwagens. De controles zijn een jaarlijks terugkerende actie, omdat inwoners steeds vaker melden dat dergelijke voertuigen te lang op de weg geparkeerd staan.

Maximaal vijf dagen parkeren
In de praktijk blijkt dat een caravan of aanhangwagen vaak langer dan vijf dagen achterelkaar op de weg staat; soms zelfs zo lang dat er gras groeit onder het voertuig. Dit legt vaak een te groot beslag op de beschikbare parkeerruimte. Bovendien zijn aanhangwagens vaak vastgezet aan een lichtmast of een boom en verkeren ze in slechte staat van onderhoud. Omwonenden klagen vaak over een ontsierend straatbeeld. Daarnaast belemmert de aanwezigheid van deze voertuigen in bepaalde gevallen de doorgang. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Ede (artikel 5.1.5) is het verboden om een caravan of aanhangwagen langer dan vijf dagen aaneengesloten op de weg te laten staan.

Tijdelijk extra controles
Wat houdt het project extra controle op lang geparkeerde caravans en aanhangwagens in? Toezichthouders maken allereerst een inventarisatie van de plekken waar de voertuigen staan. Via het kenteken of een buurtonderzoek wordt in de meeste gevallen de eigenaar gevonden. Deze eigenaar krijgt een gele kaart waarop staat dat het voertuig binnen vijf dagen weg moet zijn. Als het voertuig na vijf dagen nog steeds aanwezig is, dan kan een proces verbaal worden opgemaakt. De boete is EUR 40.
De gemeente Ede voert de aanhangwagen of caravan af op kosten van de eigenaar (ongeveer EUR 128.-).

Meldingen doorgeven
Als u in uw directe woonomgeving overlast heeft van een aanhangwagen of caravan, spreekt u wellicht eerst uw medebewoner daarop aan. Als dit overleg niets oplevert, kunt u contact opnemen met de gemeente Ede. De medewerkers van de afdeling Toezicht gaan ter plekke kijken om de situatie te beoordelen. U kunt bellen met de afdeling Toezicht onder nummer (0318) 68 01 35 van maandag t/m donderdag van 9.00-17.00 uur, vrijdag van 9.00-20.00 en het Meldpunt Beheer onder nummer (0318) 68 06 60 van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Uw melding wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Bijgewerkt op: 22 oktober 2003