Gemeente Ede

Inzamelen wegwerpluiers

INZAMELEN WEGWERPLUIERS - vanaf 1 november 2003

Gescheiden inzameling wegwerpluiers
Vanaf 1 november is het in de gemeente Ede mogelijk om wegwerpluiers apart in te leveren bij het afvalbrengstation. Het gaat in eerste instantie om een proef van een jaar. De luiers worden door firma Knowaste gerecycled tot grondstoffen voor de fabricage van papier, plastic en compost. De gemeente stelt gratis speciale Knowaste-zakken beschikbaar waar de luiers in verzameld en bewaard kunnen worden. Deze zakken zijn verkrijgbaar bij het gemeentelijk info-centrum in stadskantoor `De Doelen`, Raadhuisplein 2 in Ede en het Afvalbrengstation, Neonstraat 4 (bedrijventerrein Kievitsmeent) in Ede.

Afval verwerkt tot grondstoffen
Het afvalbeleid van de gemeente heeft als doel het afval uit de Edese huishoudens zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen en te verwerken. Dit bespaart kosten omdat er minder afval verbrand hoeft te worden. Maar het is vooral ook milieuvriendelijker. Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden om afval te verwerken tot bruikbare grondstoffen. Het apart verwerken van wegwerpluiers, maar ook incontinentiematerialen, is daar één van.

De ingezamelde luiers worden door Knowaste in een fabriek in Arnhem verwerkt. Naast bruikbare grondstoffen levert de verwerking van luiers ook groene energie op. Knowaste haalt bij diverse gemeenten in de regio luiers op om te verwerken. In de gemeente Ede wordt waarschijnlijk een volume van zo'n 2.500 liter aan luiers per week ingezameld.
Foto-animatie: verwerking wegwerpluiers

Meer informatie
Meer informatie over gescheiden inzameling van luiers vindt u in de folder `Recyclen van wegwerpluiers voor een beter milieu`, die ook verkrijgbaar is bij het gemeentelijk info-centrum, het Afvalbrengstation en diverse kinderdagverblijven, consultatiebureau's en medische centra. U kunt ook kijken bij Knowaste.

Bijgewerkt op: 6 november 2003