STZ

Uitnodiging voor persgesprek met opleidingsziekenhuizen

PERSUITNODIGING

Utrecht, 11 november 2003

Geachte redactie,

Hierbij nodig ik u uit voor een persgesprek met de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) op

maandag 17 november om 13.00 uur in
Internationaal Perscentrum Nieuwspoort,
Lange Poten 10 te Den Haag.

STZ is het samenwerkingsverband van 18 grote Topklinische opleidingsZiekenhuizen. De STZ-ziekenhuizen voelen zich verantwoordelijk voor hoogwaardige patiëntenzorg, topklinische en topreferente zorg, onderwijs en opleidingen in brede zin en toegepast wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie.

Binnenkort wordt de begroting van VWS in de Tweede Kamer behandeld. STZ wil daaraan voorafgaand enkele punten onder uw aandacht brengen. Reeds in 2003 had de sector ziekenhuizen, en dus ook de STZ-ziekenhuizen, te maken met bezuinigingen met ingrijpende consequenties voor de ziekenhuisbegrotingen. Ondanks genomen efficiencymaatregelen, zijn de kerntaken van STZ-ziekenhuizen onder grote druk komen te staan. Wij begrijpen dat in een tijd van economische neergang de broekriem door iedereen moet worden aangehaald, maar tegelijk maken wij ons zorgen over de gevolgen die dit kan hebben voor onderwijs en opleiding en topklinische en topreferente zorg. In het verleden zijn bezuinigingen meermalen zo afgewenteld dat dit heeft geleid tot grote tekorten aan personeel in de zorg en een afgenomen populariteit voor het werken in de zorg. Nu dit weer iets is aangetrokken bestaat door de genoemde bezuinigingen het gevaar weer terug te vallen in deze ongewenste situatie.

Met de VWS-begroting voor 2004 verwachten wij geen verbetering van de situatie. Integendeel, wij maken ons grote zorgen om de gevolgen voor met name de kwaliteit en kwantiteit van de patiëntenzorg en de opleidingscapaciteit van medisch specialisten. In het persgesprek zullen wij de concrete gevolgen voor de korte en langere termijn nader toelichten.

Wij hopen u op 17 november te mogen verwelkomen. Wij stellen het op prijs van u te vernemen of u aan het persgesprek zult deelnemen. Uw aanmelding graag per e-mail: S.Vincken@pszvs.nl of telefonisch op 070 356 39 22 (contactpersoon: Simone Vincken).

Met vriendelijke groet,

N.F.M. Groenewegen
Directeur Bureau STZ

11 nov 03 17:30