Gemeente Goes

Persbericht

Goes neemt nieuw type huisvuilauto in gebruik

Gemeente Goes heeft ter vervanging van een van de traditionele vuilniswagens, na een proefperiode, een zogenaamde zijlader aangeschaft. Maandag 17 november om 13.00 uur wordt deze nieuwe vuilnisauto officieel in gebruik genomen door wethouder mevrouw S. van 't Westeinde. De locatie is Nieuwe Diep (Goese Meer), bij het eerste huis.

De vuilnisauto is van het merk Daf met de opbouw Haller type Lotus, de aanschafwaarde is 249.900,=. In tegenstelling tot bij een gewone vuilniswagen loopt niemand meer achter de auto om de container in het leegsysteem te hangen. De chauffeur bedient vanuit de cabine een "arm" die de container oppakt en omkiept in de vuilniswagen. Dit gebeurt aan de zijkant van de auto, vandaar de naam zijlader.

Bij de traditionele vuilniswagens zijn de mensen die achter de wagen lopen binnen de arbo gebonden aan verschillende leeftijdgebonden beperkingen, zoals maximaal aantal te ledigen bakken per dag, maximaal aantal uren dat achter de wagen gelopen mag worden en een maximum gewicht dat iemand per dag mag ophalen. Voor de nieuwe auto gelden deze beperkingen dus niet.

De zijlader hoeft niet meer naar de stort te rijden voor het lossen. De vuilniswagen kan namelijk de container afzetten in de wijk waar hij aan het werk is, en een nieuwe container erop zetten, waarna de zijlader kan doorgaan met zijn werk. De container wordt door een vrachtwagen naar de stort gebracht om te lossen.

Om de container te pakken met de arm is een aantal veranderingen in het neerzetten van de container nodig. De grootste wijziging is dat de handvatten nu niet meer naar voren moeten maar naar achteren. De zijlader wordt zoveel mogelijk ingezet, maar het is niet mogelijk om in de hele gemeente met deze auto te gaan werken. Daar waar de nieuwe vuilnisauto komt, krijgen de bewoners informatie door middel van een folder.

(Gelijktijdig met Goes neemt Zierikzee een nieuwe zijlader in gebruik, van hetzelfde merk, maar zonder afzetcontainer).