Gemeente Haarlem


4 november 2003

212/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Nieuwe regels voor de Welstand en Monumenten


17 november informatie en participatie-avond in ABC architectuurcentrum

Bouwplannen worden door de gemeente bekeken of het past in de straat of buurt. Die toetsing heet 'welstand'. Bouwplannen kunnen in de toekomst alleen nog op welstand worden getoetst als de gemeente beschikt over een welstandsnota. Die nota heeft de gemeente nu nog niet. Dat is één van de bepalingen uit de nieuwe Woningwet die met ingang van 1 januari 2003 in werking is getreden. Doel is om welstandstoezicht transparanter en objectiever te maken. De gemeente moet voor 1 juli 2004 de welstandsnota vaststellen.

Wat staat er in een welstandsnota?

Haarlem is bezig met het opstellen van een Welstandsnota met onder andere aandacht voor het monumentale gezicht van Haarlem. In deze nota staan de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente. Dat varieert van kleur- en materiaalgebruik tot de detaillering van een gebouw of bouwwerk. De gemeente vindt het belangrijk dat de stad een aantrekkelijke bebouwde omgeving heeft. De vormgeving van gebouwen en andere bouwwerken vormen samen met de openbare ruimte het aanzicht van de stad.
De gemeente wil met deze welstandsnota een helder, controleerbaar en klantgericht welstandstoezicht realiseren. Burgers, ondernemers en ontwerpers kunnen in de toekomst in een vroeg stadium worden geïnformeerd over de criteria die bij een welstandsbeoordeling een rol spelen. De nota bevat naast algemene criteria, gebiedsgerichte-, object- en loketcriteria. De loketcriteria zijn zo concreet dat de aanvrager aan het loket als het ware zelf kan zien of zijn bouwplan daaraan voldoet. Deze criteria zijn opgesteld voor de veelvoorkomende kleine bouwwerken als aanbouwen en dakkapellen. De gebiedsgerichte criteria verschillen per wijk. Het beschermde binnenstadsgezicht vraagt om een andere benadering dan bijvoorbeeld een woonwijk als Parkwijk of de Indische buurt. Per deelgebied zijn naast een toelichting, criteria opgesteld over het perceel, massa en vorm en de detaillering, kleur en materiaalgebruik van het bouwwerk.

U kunt uw mening geven!
Op 17 november 2003 van 20.00 uur tot 22.00 uur zal een participatie-/informatieavond georganiseerd worden in het ABC Architectencentrum Haarlem aan Groot Heiligland 47 te Haarlem. De eerste helft van de avond wordt verteld hoe de nieuwe nota Welstand in elkaar zit. Na de pauze is er tijd voor discussie aan de hand van een aantal stellingen.

Er wordt een verslag worden gemaakt van de tijdens de bijeenkomst gemaakte opmerkingen. Dit verslag wordt gebruikt bij het maken van de definitieve opstelling van de beleidsnota.

Meer weten?
Informatie over de Tussenrapportage van de Welstands- en monumentennota staat op www.haarlem.nl.
De tussenrapportage ligt ook ter inzage bij de centrale balie van de Publiekshal, Zijlsingel 1 te Haarlem.



Murco Mijnlieff
023-5113458
mijnlieff@haarlem.nl


---- --



023-5114362