Gemeente Breda

Persberichten

30-10-2003

Gemeente geeft eerste deel Welstandsnota vrij voor inspraak

Duidelijkheid over wat wel en niet mag voor de welstand voor veel eenvoudige kleine bouwwerken die licht-vergunningplichtig zijn, zoals bijvoorbeeld dakkapellen en bergingen. De gemeente Breda geeft het eerste deel van de nieuwe Welstandsnota vrij voor inspraak. Vanaf 17 november 2003 ligt het concept van het eerste deel van de nota ter visie voor vier weken.

Gemeenten zijn verplicht om uiterlijk 1 juli 2004 een nieuwe welstandsnota vast te stellen op basis van de laatste wijzigingen van de Woningwet zoals die begin dit jaar van kracht zijn geworden. De welstandsnota geeft de criteria aan waaraan gebouwen moeten voldoen. Het eerste deel van de nieuwe welstandsnota betreft met name de sneltoetscriteria voor veel voorkomende kleine bouwwerken die licht-bouwvergunningplichtig zijn. Aan de hand van deze sneltoets kunnen aanvragers inschatten hoe hun aanvragen zullen worden beoordeeld bij een aanvraag om een bouwvergunning. De kleine bouwwerken waar het om gaat zijn onder meer: dakkapellen, bergingen en andere kleine eenlaagse bijgebouwen en eenvoudige eenlaagse aanbouwen aan de achtergevel. Als hele kleine bouwwerken niet bouwvergunningplichtig zijn, is dat ook terug te vinden in een bijlage van de Welstandsnota, of via de website van het ministerie van VROM (www.VROM.nl).

Het eerste deel van de nieuwe welstandsnota bevat verder nog de algemene welstandscriteria en objectgerichte welstandscriteria voor veel voorkomende wat grotere bouwwerken die regulier bouwvergunningplichtig zijn. De algemene criteria zijn nodig voor die gevallen waarin met de overige criteria alleen niet volstaan kan worden. Bij objectgerichte criteria gaat het bijvoorbeeld om dakopbouwen op platte daken.

In het voorjaar van 2004 komt het tweede deel van de welstandsnota. Belangrijk onderdeel hiervan vormen de gebiedsgerichte welstandscriteria. Bij het beoordelen zal ook de omgeving van het bouwwerk worden betrokken. Breda is daartoe opgedeeld in ongeveer vijfentwintig buurten/wijken. Beide delen samen zullen volgend jaar de nieuwe welstandsnota vormen.

Breda, 30 oktober 2003

Het eerste deel van de nota kunt u hieronder inzien/downloaden (in pdf,440 Kb).