Jaarverslag CIV

Utrecht 17-11-2003 - Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme te Utrecht spreekt in haar jaarverslag over het voetbalseizoen 2002 2003 haar zorg uit over de kaartverkoop voor voetbalwedstrijden in Nederland. Zij constateert dat er door de autoriteiten niet altijd gebruik wordt gemaakt van alle mogelijkheden om de kaartverkoop goed te regelen. De reglementen van de KNVB bieden hiervoor wel de mogelijkheden.

Bij wedstrijden met enige vorm van risico kan de lokale driehoek (Burgemeester, politie en OM) de uitspelende club verplichten gebruik te maken van het Uit Card systeem. Realiseert men een dergelijke verkoop dan is het voor de uitsupporters niet meer mogelijk om kaarten anders dan via de Uit Card te kopen. Op deze manier worden de clubs gedwongen om met geselecteerde supporters af te reizen naar de wedstrijd.
Verder worden niet altijd alle kaarten via de Ticketbox verkocht, maar krijgen sponsoren en supportersverenigingen vaak de beschikking over kaarten. Een goede controle op o.a. stadionverboden/lastige supporters zonder clubkaart/uitkaart of seizoenkaart is dan niet meer mogelijk. Daarnaast moet de kaartverkoop ook beter geregeld worden bij wedstrijden waarvoor een combiregeling geldt. Het komt nu nog te vaak voor dat supporters buiten de combiregeling om reizen, toch kaarten voor de wedstrijd weten te bemachtigen en zodoende door het gehele stadion verspreid komen te zitten met alle gevolgen van dien. Supporters die wel met de combiregeling reizen storen zich aan dit gedrag van hun collega supporters. De eersten krijgen een verplichte vorm van vervoer opgelegd en hebben zich daar aan te houden en de andere supporters hebben geen last van deze maatregel.

Verder heeft het CIV berekend dat de politie-inzet het afgelopen seizoen uitgekomen is op 337140 uren. In het voorgaande seizoen kwam dit nog uit op 298755 uur. Dit komt neer op een stijging van meer dan 12%, een trend die de afgelopen jaren ook al zichtbaar was. Daarnaast is het opvallend om te zien, dat de groep supporters van 31 jaar en ouder die rond voetbalwedstrijden worden aangehouden een steeds groter percentage vormt van het totaal.
Kwam dit percentage in het seizoen 1998-1999 nog uit op 10.8% in 5 jaar tijd is dit nu gestegen tot 22%.