Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 15 november 2003

Nationale Recherche ontmantelt XTC-laboratorium

De Nationale Recherche heeft gisteravond in Duiven een XTC-laboratorium dat in vol bedrijf was ontmanteld. Een arrestatieteam hield op heterdaad drie verdachten aan. Later op de avond is een vierde verdachte in zijn woning aangehouden.

Het drugslaboratorium was ondergebracht op de eerste verdieping van een bedrijfspand op een industrieterrein. De drugs werden op drie manieren - zowel door verhitting, als bevriezing en ook onder hoge druk vervaardigd. Vermoedelijk zijn de afgelopen maanden minstens een miljoen XTC-tabletten in het laboratorium geproduceerd. De afvalstoffen van het drugslaboratorium werden rechtstreeks door een slang op het riool geloosd.

De verdachten zijn afkomstig uit Amsterdam (2), Westervoort en België. Bij de doorzoeking van de woningen van de Nederlandse verdachten is beslag gelegd op 6 kilo MDMA, 1 kilo amfetamine, meer dan 100.000 XTC-tabletten met een eurologo en een geldbedrag van 45000. In het bedrijfspand in Duiven is nog eens 4,4 kilo MDMA aangetroffen. Bovendien is beslag gelegd op 100 liter PMK, een grondstof voor de bereiding van XTC.

De Nationale Recherche werkte gisteravond samen met de regiopolitie Gelderland-Midden, de brandweer en ambtenaren van de gemeente. Vanwege de risicos stond een ambulance gereed. Het drugslaboratorium is buiten werking gesteld door een speciaal ontmantelingsteam.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket. De belangrijkste taak van de Nationale Recherche is de bestrijding van zware en georganiseerde misdaad met een landelijk of internationaal karakter. Vanwege de positie van Nederland in de productie van XTC krijgen de productie en verspreiding van deze drugs bijzondere aandacht.