Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden


VERWACHT Wetenschappelijke illustraties: kunst of wetenschap?

Van 15 november 2003 t/m 7 maart 2004 presenteert Naturalis in samenwerking met het Anatomisch Museum de tentoonstelling Wetenschappelijke illustraties: kunst of wetenschap?, een overzicht van hoogtepunten van medische, botanische en natuurhistorische tekeningen uit Leidse collecties vanaf de 16e eeuw tot nu. Op 14 en 15 november vindt in Naturalis tevens het congres plaats van de Europese Vereniging voor Medische en Wetenschappelijke Illustratoren, de AEIMS (Association Européennes des illustrateurs Médicaux et Scientifiques).

Prachtige aquarellen, fraaie (detail)tekeningen en vele inzichtelijke prenten van vermaarde artiesten uit de rijke collecties van Naturalis, het Nationaal Herbarium Nederland en Universiteit Leiden zijn bijeengebracht voor de tentoonstelling. Werk van onder meer Kawahara Keiga (1765- ca.1865), Joseph Wolf (1820-1899) en M.A. Koekkoek (1873-1943) is te zien, maar ook recente tekeningen en aquarellen van onder andere illustratoren van het Nationaal Herbarium Nederland en de illustratoren van Naturalis.

Wetenschappelijke illustraties spelen al eeuwen een belangrijke rol in de totstandkoming en verspreiding van wetenschappelijke kennis. Ze zijn niet alleen letterlijk illustratief bij het onderzoek, maar helpen ook in het onderzoek bij het verkrijgen van inzicht in het onderwerp. Natuurlijk mag ook de esthetische waarde veel illustraties zijn een genot om naar te kijken en het ambachtelijke aspect niet worden vergeten. Kortom: het is een vak apart.

Tijdens het tweedaagse congres van AEIMS zal een aantal internationale sprekers hun kennis over onder meer nieuwe technieken voor illustreren toelichten. Elke twee jaar wordt er door deze organisatie een bijeenkomst georganiseerd om kennis te delen over het vak wetenschappelijk illustreren. Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door de BNO.