Agalev (Vlaanderen)


Toespraak Vera Dua, voorzitter Groen!

P E R S C O N F E R E N T I E
zaterdag 15 november 2003

SPREKERS:
Vera Dua, voorzitter

Trefwoord:

Partij, Congres, Groen!

---

Beste mensen,

We hebben vandaag een boeiend en goed congres gehad, we zijn met veel (bijna 1000), er werd enthousiast en sereen gediscuteerd en vooral we hebben een aantal belangrijke beslissingen genomen. Ik ben niet de persoon die het woord "historisch" vlug in de mond neemt, maar ik denk toch dat we vandaag kunnen spreken van een historisch congres voor onze groene partij.

ONZE NIEUWE INHOUD

We hebben ons inhoudelijk project op een nieuwe manier ingevuld. De basisprincipes waarop onze partij steunt, blijven uiteraard onveranderd.
Het was zeker niet de bedoeling om nu plots een nieuw verhaal uit te vinden, integendeel.
Maar 18 mei heeft ons wel duidelijk gemaakt dat de kiezers niet goed meer weten wat ons politiek project nu juist inhoudt, wat dit concreet voor hem of haar betekent en waar Agalev nu precies voor staat. En 18 mei heeft ons ook duidelijk gemaakt dat om allerlei en allicht zeer uiteenlopende redenen, een groot deel van onze kiezers zich niet meer terugvindt in de manier waarop wij als partij ons project waarmaken.
We weten dat het niet aan onze basisprincipes ligt: ik ben er rotsvast van overtuigd dat een deel van de Vlamingen nog wel wakker ligt van levenskwaliteit, van solidariteit, van de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.
De laatste peiling was slecht, dat weten we, maar uit die peiling blijkt ook dat 20% van de mensen zich kan voorstellen voor een groene partij te stemmen.
Dus de bal ligt in ons kamp: wij moeten duidelijker maken waarvoor groen staat, wat betekent een groen project in de huidige samenleving, wat is onze plek in het politiek landschap en waarom is een groene partij nodig.
Met andere woorden: het was nodig om ons project te vertalen naar de 21^ste eeuw.
En vandaag hebben we samen dit nieuwe perspectief goedgekeurd. Daarmee zeggen we aan alle Vlamingen: er is een onafhankelijke groene partij in Vlaanderen en deze partij is de groene progressieve stem in het politiek landschap. Dit is onze positie en iedereen die het niet eens is met de centrumpolitiek die nu op federaal vlak gevoerd wordt en die de verrechtsing afwijst kan bij ons terecht. Wij zeggen ook wat wij willen en waarvoor wij staan:


* We willen een samenleving gebaseerd op solidariteit met de zwakkeren, niet alleen hier maar ook in de rest van de wereld.
* We willen een samenleving die oog heeft voor de toekomstige generaties, ook onze kinderen en kleinkinderen hebben recht op een goed leven.

* We willen een samenleving die rekening houdt met de grenzen aan de draagkracht van de aarde.

En wij zeggen ook waarom het mis gaat in de wereld: omdat wij in een economisch systeem zitten dat alleen oog heeft voor maximale winst, keiharde concurrentie en ongebreidelde groei.
Agalev heeft een sociaal-economisch alternatief, met een economie die er is voor de mensen en niet omgekeerd. Wij willen mensen die groene keuzes maken ondersteunen en alle aanwezige creativiteit stimuleren. Wij kiezen ook resoluut voor een andere globalisering waar menselijke waardigheid vooropstaat, waar ecologische grenzen worden gerespecteerd en de democratie wordt hersteld.

DIT IS ONS TOEKOMSTGERICHT POSITIEF EN HOOPVOL PERSPECTIEF, en dit bevestigt dat een groene partij meer dan nodig is. Ik heb in mijn regio de discussie meegemaakt over deze tekst en één van onze leden heeft gezegd: "ik word warm van die tekst, daar kan ik mee de straat op". En dat is natuurlijk de bedoeling dat dit gebruikt wordt om aan de mensen te vertellen waar Agalev voor staat. Dat hier vandaag ons inhoudelijk project op spoor gezet wordt hebben we te danken aan iemand die in juni de loodzware handschoen heeft opgenomen om Jos op te volgen, iemand (laten we eerlijk zijn) die we allemaal een beetje de woestijn hebben ingestuurd. Dirk, jij hebt in uiterst moeilijke omstandigheden, ervoor gezorgd dat onze partij terug op het juiste spoor zit. Dat we nu met een afgelijnd profiel naar de kiezer kunnen gaan en met een verdomd goed verhaal. En als we goede resultaten zullen halen in juni, dan zal dit zeker mee jouw verdienste zijn.
Ik wil daar onmiddellijk aan toevoegen dat Dirk zijn werk niet af is, hij is onmisbaar voor het verder uitwerken van de politieke lijn en ik hoop (en ik weet) dat Dirk die rol op zich zal nemen.

EUROPA
We hebben ook onze Europese speerpunten vastgelegd en op 13 juni gaan we samen strijden voor een socialer Europa, voor een groen en vredelievend Europa, en voor een Europa waar men solidair is met de zwakkeren en met de landen in het Zuiden.
We hebben onze Europese lijst samengesteld: Bart Staes blijft als lijsttrekker onze rots in de Europese branding, Tinne Van Der Straeten zal met veel fris geweld en enthousiasme in zijn voetspoor lopen en Isabel Vertriest zal met de nodige Gentse flair haar kennis van Europese dossiers kunnen verzilveren.
Beste mensen, met dit prachtig groen "dreamteam" ben ik er echt van overtuigd dat we onze Europese zetel halen!

KARTEL
We hebben vandaag ook discussie gehad over samenwerkingsvormen met andere partijen. (in volksmond noemt dat "kartel met de socialisten"). Met (grote) meerderheid is hier vandaag beslist dat wij als onafhankelijke partij naar de verkiezingen gaan. Ik ben daar zeer blij mee, omdat ik er
echt in geloof: als iedereen die hier vandaag aanwezig is dit vernieuwde project bij de mensen brengt, dan kunnen wij het tij doen keren.
Voor alle duidelijkheid: wat ook de resultaten zijn in juni 2004 we blijven opteren voor samenwerking met politieke bondgenoten rond zeer concrete punten, zeker met de SPa. En ik zou hen meteen ook willen oproepen om dit in de toekomst nog meer te doen dan nu. Maar ik ben er persoonlijk rotsvast van overtuigd dat progressief Vlaanderen er op vooruit gaat wanneer een groene partij in het politiek landschap aanwezig is. De rijkdom van een democratie ligt juist in de confrontatie van ideeën en politieke stromingen en dit moeten we niet alleen behouden maar ook koesteren.

LIMBURG
Het was geen makkelijke beslissing zowel voor als tegenstanders van lijstverbintenis in Limburg hebben dezelfde bezorgdheid: namelijk het groene gedachtegoed bewaren voor de toekomst. Het congres heeft een beslissing genomen, we moeten nu met deze beslissing verder. Ik doe een oproep aan iedereen om de rangen te sluiten, om nu samen de schouders onder het nieuw project te zetten. We zullen als partij Ludo en ook Jacinta nodig hebben. In de Vlaamse regering waar hij prachtig werk leveren, in de senaat waar Jacinta de groene stem vertegenwoordigt
De partij zal Limburg in ieder geval zeer intensief steunen bij de komende campagne.

NIEUWE VOORZITTER
Vandaag hebben jullie ook een nieuwe voorzitter gekozen, of liever jullie hebben gewoon een voorzitter gekozen. Ik dank jullie voor het vertrouwen. Ik realiseer mij heel goed voor welke opdracht ik sta en ik wil die opdracht ook waarmaken. Ik heb maar één doel: het voortbestaan van ons ideeëngoed veiligstellen en daarvoor moeten we in 2004 groene verkozenen hebben in het Vlaams Parlement. Daar gaan we voor!
Ik zal dit niet alleen kunnen doen, het zal samen met jullie moeten gebeuren. Wij allemaal samen kunnen erin slagen ons politiek project te realiseren.
Ik ben niet euforisch, ik ben niet naïef, dat is mijn stijl niet maar ik geloof erin en ik ga ervoor omdat ik ontzettend fier ben over ons groen project en omdat ik vind dat dit overeind moet blijven, al is het maar omdat ik hoop dat ik ooit kleinkinderen zal hebben en omdat ik wil dat ze in een betere wereld kunnen leven. Maar we moeten er allemaal samen voor gaan.
Mijn motto is: alle hens aan dek, alle neuzen in dezelfde richting. Dat is niet gemakkelijk in Agalev!!!
Maar ik stel voor dat we daar vandaag toch een aantal afspraken rond maken.
Als iemand zich slecht voelt, of kwaad is, of een andere mening heeft, bel mij, ik ben dag en nacht ter beschikking: we gaan mekaar troosten, of we gaan eens goed ruziemaken en daarna gaan we samen een pint pakken.
Voel je je goed, ben je met alles akkoord, ziet je het zwaar zitten, dan moet je mij niet bellen ... dan mag je het gaan vertellen aan gans Vlaanderen en aan alle journalisten in Vlaanderen. Dus vanaf nu lossen we onze problemen intern op. Want wat we willen is de verkiezingen winnen en de kiezers overtuigen dat zal alleen maar lukken via ons inhoudelijk project en niet via strubbelingen uit onze interne keuken. Als nieuwe voorzitter wil ik mij richten tot onze 2 ministers die hun inhoudelijk werk in de Vlaamse regering met veel enthousiasme moeten verder zetten. En ook tot onze lokale mandatarissen (gemeenteraadsleden, schepenen, 2 burgemeesters). Jullie zijn van cruciaal belang, jullie zijn onze antennes en steunpilaren op het terrein in onze steden en onze dorpen. Ik weet dat er fantastisch werk wordt gepresteerd, dat er zeer veel gerealiseerd wordt in de coalities. Laten we samen in de volgende weken en maanden zoeken hoe we jullie werk maximaal kunnen verzilveren.
Ik wil mij ook speciaal richten tot Antwerpen: we hebben moeilijke tijden achter de rug, het is ook geen simpele stad! Maar het is een ongelooflijk boeiende, mooie, prachtige stad met enorme mogelijkheden. De wieg van Agalev staat daar, daar is de partij groot geworden. Antwerpenaars: jullie zijn van ontzettend belang voor de toekomst van de partij. De ganse partij moet jullie steunen om in soms moeilijke omstandigheden het groene project gestalte te geven en jullie moeten ons steunen om de partij overeind te houden.
Samen kunnen we dit waarmaken: met alle leden maar vooral met Erwin en Chantal, onze schepenen, met Mieke en Fauzaya onze 2 grote Antwerpse madammen, met onze parlementsleden Bart, Johan, Ria, Jo. Met al dat politiek talent, dan kan alleen maar prachtig vuurwerk geven. De partij staat achter jullie en we gaan ervoor.

Beste mensen, we staan klaar.
We hebben nog enkele maanden te gaan naar de verkiezingen van juni 2004. Nog een paar maanden om kiezers aan te spreken en te overtuigen. We hebben ons inhoudelijk project herschreven, we hebben nu een duidelijke positie als groene progressieve partij. En elke dag bewijst de federale paarse regering dat er inderdaad een groene partij nodig is.


* Want het is een regering die de wet op de ecoboni onder de mat veegt.

* het is een regering die huizen afbreekt om te beletten dat asielzoekers onderdak vinden

* het is een regering die zwart geld wit wast, een kaakslag voor alle Vlamingen die elk jaar trouw hun belastingen betalen

Een groene progressieve stem is inderdaad broodnodig. En ik kan nu reeds stellen: op onze hulp moet je zeker niet rekenen om de fiscale amnestie in Vlaanderen door te voeren!!
Vandaag is het startschot voor het uitdragen van de vernieuwing van de partij. De campagne zal niet simpel zijn en ik hoop dat ik zal kunnen rekenen op een goed team om dit te ondersteunen: Jos Stassen, je hebt de voorbije weken bewezen een gedreven organisator te zijn, niet alleen voor het organiseren van congressen, maar ook om de ganse winkel overeind te houden. Ik hoop dat je dit zal blijven doen in de komende maanden, het zal nodig zijn. Ook het personeel wil ik van harte bedanken voor de organisatie van vandaag en voor het harde werk achter de schermen.

Het enige wat nu nog ontbreekt is de kers op de taart: een nieuwe naam.
Dit hebben we bewaard tot helemaal op het einde en ikzelf wist tot vanmorgen niet of we ermee zouden doorgaan: het vorig congres had de opdracht gegeven te onderzoeken of een naamsverandering zinvol was. Wij hebben dit op de vorige politieke raad besproken en geargumenteerd en toen werd een akkoord gegeven op voorwaarde dat de naam goed herkenbaar en dat de hele operatie betaalbaar is. Deze morgen zijn we met een concreet voorstel naar de politieke raad gegaan en zij hebben gezegd: ok, we gaan ervoor.

Maar ik wil dit niet alleen doen, ik zou hier op het podium een aantal mensen willen om samen met mij onze nieuwe naam de wereld in te sturen.
Onze 2 ministers Adelheid en Ludo, uiteraard ons Europees dream-team Bart, Tinne en Isabel, Graag ook onze 2 burgemeesters Ingrid Pira en Willy Minnebo als vertegenwoordigers van onze lokale mandatarissen. En uiteraard ook Dirk Holemans onze knappe bink met brains. Vooraleer we de sluier oplichten wil ik nog één zeer belangrijk criterium opnoemen bij de keuze van de naam: het moest aansluiten bij de Europese realiteit van groene partijen en geef toe op dat vlak was de naam Agalev altijd een buitenbeentje.

Beste vrienden, hier is de nieuwe naam voor onze partij: GROEN !

Vandaag hebben we met onze nieuwe naam en ons vernieuwd project de toekomst van de partij veilig gesteld. Nu komt het erop aan om dit naar buiten te dragen. Dat wordt de uitdaging voor de volgende maanden!

Vera Dua,
voorzitter Groen!


Persdienst
Sylvie Fabré
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
e-mail pers@agalev.be