Provincie Utrecht

Persbericht

Voorrangsregels en lokaal maatwerk

GS formuleren 5 beleidsregels voor de verdeling van woonruimte

14-11-2003
Eén van de beleidsregels om de woonruimte beter te verdelen is de mogelijkheid om 'interne kandidaten' voorrang te geven. Dat betekent dat eigen inwoners eerst de kans krijgen om te reageren op een woonruimte in hun eigen kern. Dit staat in de ontwerp beleidsregels en in het 'toepassingskader woonruimteverdelingsregels' dat gedeputeerde staten van Utrecht hebben opgesteld voor de verdeling van de woonruimte. Deze voorrangsregel geldt alleen daar waar sommige woningzoekenden anders tussen wal en schip raken. Gemeenten moeten dit kunnen aantonen, bijvoorbeeld doordat er in kleine kernen weinig nieuwbouw mogelijk is en mensen met lagere inkomens er in de knel komen. In dat geval kan de voorrangregel helpen om jongeren, starters op de woningmarkt of ouderen die kleiner willen gaan wonen meer kans te bieden op een woning. De beleidsregels moeten duidelijkheid bieden aan gemeenten en hen helpen een eigen woonvisie op te stellen. Gedeputeerde Jan Streng: "We willen aan de ene kant een open oog hebben voor de positie van jongeren en ouderen die in de knel komen. Maar soms gaat het ook om een ander probleem dan volkshuisvesting. Het gaat erom die problemen goed te benoemen. Met de beleidsregels hopen we gemeenten te helpen die helder in kaart te brengen. Aan de andere kant is het niet de bedoeling dat kernbewoners onevenredig worden bevoordeeld ten opzichte van andere woningzoekenden."

Achtergrond van de beleidsregels zijn de provinciale woonvisie Oog voor wonen, het coalitieakkoord van mei 2003 en de Huisvestingswet 1994. Drie aspecten staan centraal: een flexibele woningmarkt die toegankelijk is voor iedereen, één woningmarktgebied in de provincie Utrecht en het vaststellen van de verhoging van de wettelijke koop- en huurprijs-grenzen, waarbinnen een huisvestingsvergunning nodig is. Het ontwerp beleid vloeit voort uit de taken en bevoegdheden van de provincie in het kader van de Huisvestingswet 1994.

Voor GS was het de kunst om een evenwicht te zoeken tussen enerzijds niet de woningmarkt onnodig af te schermen en anderzijds rekening te houden met de kleine kernen. In het ontwerp streekplan is de mogelijkheid opgenomen voor kleine kernen om te bouwen voor de eigen inwoners, aansluitend aan hun woonwensen. Om te kunnen beoordelen of gemeenten alsnog een probleem hebben is er een formulier ontworpen. Daarin moet duidelijk worden of het een probleem van volkhuisvestelijke aard is of bijvoorbeeld een probleem op het gebied van leefbaarheid. Dan zijn er ook andere oplossingen mogelijk. GS hopen met de beleidsregels en het formulier meer duidelijkheid te bieden aan gemeenten en tegelijk samen te werken aan een betere oplossingsgerichtheid door lokaal maatwerk. Op 24 november bespreekt de portefeuillehouder Jan Streng de beleidsregels met de statencommissie Ruimte & Groen. Het college van GS stelt de beleidsregels en het toepassingskader in december 2003 vast.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 - 2583207 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl