PLAN NEDERLAND

Prof. Jan Willem Gunning nieuwe voorzitter van Plan Nederland


Amsterdam, 13 november 2003. Prof. Jan Willem Gunning wordt de nieuwe voorzitter van Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan). Hij volgt daarmee Prof. P.A. (Tom) Voûte op. De heer Voûte is 15 jaar lang lid van het Bestuur van Plan Nederland geweest, waarvan de laatste jaren als voorzitter. De heer Gunning is sinds 4 september 2000 lid van het Bestuur, nu Raad van Toezicht, van Plan Nederland.

Gunning is hoogleraar Ontwikkelingseconomie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Sinds 4 september 2000 is de heer Gunning lid van het Bestuur van Plan Nederland, nu Raad van Toezicht. En sinds juni 2001 ook lid van het Internationale Bestuur van Plan. Zijn belangrijkste doelstelling voor de komende jaren, zowel nationaal als internationaal, is de verdere uitbouw van Plan's kindgerichte gemeenschapsprojecten in ontwikkelingslanden ondersteunen - met grote aandacht voor effectiviteit van de ontwikkelingsprogramma's en voor transparantie met betrekking tot besteding van middelen.

Professor Voûte, kinderarts van professie, heeft zich in goede en in slechte tijden vol toewijding van zijn taak gekweten. 'Het doet mij leed dat ik, nu de organisatie weer klaar is voor de toekomst, mijn functie neerleg - maar ik blijf bij de organisatie betrokken en ik wens mijn opvolger veel succes en plezier toe,' aldus Voûte.

Leden van de Raad van Toezicht van Plan treden af volgens een rooster van aftreden en kunnen maximaal acht jaar zitting hebben in dit orgaan. De heer Voûte zou volgens het rooster van aftreden al in december 2002 aftreden. Op verzoek van de directie van de organisatie, die juist in een periode van bezinning en heroriëntatie verkeerde, is de heer Voûte aangebleven totdat de reorganisatie was voltooid. 10 November zat hij de Raad van Toezicht voor het laatst voor. De eerstvolgende vergadering, in februari 2004, wordt geleid door de nieuwe voorzitter.


--------------------- EINDE PERSBERICHT ---------------------

Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan, een internationale kindgerichte ontwikkelingsorganisatie, met activiteiten in 45 programmalanden en 15 donorlanden. De primaire doelstelling van Plan is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen.

Noot voor de redactie (