Prismant


verbeterprojecten in dertig woonzorgcentra
Utrecht, 14 november 2003
Persbericht: Resultaat van verbeterprojecten in dertig woonzorgcentra

Vanaf 2001 hebben dertig woonzorgcentra of verzorgingshuizen intensief gewerkt aan het verbeteren van het bejegenen van hun cliënten. Hieruit blijkt dat klantvriendelijker gedrag leidt tot verbetering. De verbeterprojecten vonden plaats binnen het Stimuleringsprogramma Ruimte voor eigen leven. Prismant bood ondersteuning.

Door de verbeterprojecten zijn medewerkers van verzorgingshuizen zich meer bewust van het belang van klantvriendelijker gedrag. De bewustwording is de basis voor een werkelijke attitudeverandering van medewerkers naar cliënten. Klantvriendelijker gedrag ontwikkelt zich in kleine stappen. Het is zaak dat het management van zorginstellingen deze ontwikkeling blijft stimuleren en onder de aandacht houdt van medewerkers.

Beter luisteren als resultaat
In de verbeterprojecten hebben management, medewerkers en cliënten gezamenlijk gedragscodes en methodes ontwikkeld om op een goede manier met bewoners in gesprek te gaan. Voorbeelden van zichtbare resultaten zijn: een meer open cultuur waarin het elkaar aanspreken op gedrag door medewerkers beter mogelijk is, medewerkers luisteren beter naar de cliënt en de cliënt ervaart meer begrip voor zijn eigen situatie.

De dertig woonzorgcentra hebben in de verbeterprojecten onder begeleiding van Prismant veel instrumenten ontwikkeld om de resultaten te bereiken. Deze instrumenten komen uitgebreid aan bod in de tweede handreiking over bejegening. Deze handleiding is een zeer praktisch hulpmiddel voor verzorgingshuizen die aan de slag willen gaan met het verbeteren van bejegening binnen hun organisatie.

De handreiking Ruimte voor eigen leven is een vervolg op de Gids beter bejegenen die in 2002 werd uitgebracht ter afronding van het deelprogramma van de verpleeghuizen binnen het stimuleringsprogramma.

De handreiking ruimte voor eigen leven kost 22,50 excl. verzend- en administratiekosten en is te bestellen via Verkoop Publicaties.

Noot van de redactie,