VERENIGING VNO-NCW


VNO-NCW: Hervorming arbeidsmarkten EU dringend nodig

DEN HAAG, 14 november 2003 - Jacques Schraven, voorzitter van VNO-NCW, heeft vandaag in Brussel gepleit voor een grondige hervorming van de Europese arbeidsmarkten om de stijgende werkloosheid tegen te gaan.

Hij deed deze oproep tijdens de 'Competitiveness Day' van de Europese werkgevers-organisatie UNICE, in aanwezigheid van onder andere Raadsvoorzitter Berlusconi. Centraal op deze dag staan concrete voorstellen van ondernemers(organisaties) om de concurrentiekracht van Europa een nieuwe, noodzakelijke impuls te geven.

Te weinig mensen in de EU-15 en in de nieuwe lidstaten zijn aan het werk. 63% van de beroepsbevolking in de EU-25 heeft een baan. Dit staat in schril contrast tot de VS (72%) en de Europese Lissabon-doelstelling van 70% in 2010. De hoge werkloosheid in de EU-25 (9%) laat zien dat de arbeidsmarkten in veel Europese landen niet goed functioneren.

Voorzitter Schraven riep op tot 'meer flexibiliteit en dynamiek in de sociale regelgeving.' In veel lidstaten is wetgeving verouderd en is deregulering en modernisering dringend nodig. 'Een Europese markt voor meer flexibele contracten inclusief uitzendarbeid moet verder ontwikkeld worden. Al te vaak staat rigide en verouderde wetgeving dit in de weg.'

Europeanen werken gemiddeld 200 uren per jaar minder dan in de VS en Japan. In Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Nederland ligt dit verschil nog hoger en loopt zelfs op tot ca. 300 uur voor voltijders. Het aantal werkuren in de EU moet dus drastisch opgevoerd worden om de internationale concurrentie aan te kunnen. Verder is een fundamentele modernisering van de verzorgingsstaten noodzakelijk. 'De systemen van sociale zekerheid dienen zo hervormd te worden dat mensen geactiveerd worden om te gaan werken', zo zei Schraven.


---

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588/Wytze Russchen 06 557 61 908

14 nov 03 10:00