De Unie


Fortis ASR - Sociaal Plan ledenraadpleging

5 november 2003 - Vakorganisaties staan voor een aantal richtingbepalende keuzes in de onderhandelingen over het Sociaal Plan per 1 januari 2004. In een ledenvergadering van de gezamenlijke vakorganisaties leggen wij deze keuzes aan u voor.

De ledenvergadering vindt plaats op vrijdag 14 november 2003 om 15.30 uur op het kantoor van FNV Bondgenoten, Varrolaan 100, Rijnsweerd (op circa 300 meter afstand van het Amev huis) te Utrecht.

De keuzes die wij aan u voorleggen hebben te maken met boventalligheid en met standplaatswijzigingen.

Boventalligheid
In het huidige Sociaal Plan kunnen boventalligen gedurende 15 maanden intern op zoek gaan naar werk. In de huidige arbeidsmarkt bij Fortis is de kans klein dat werk gevonden wordt. Vakorganisaties zijn het met Fortis ASR eens dat dit een ongewenste situatie is.

Fortis ASR wil de volgende aanpassingen op het Sociaal Plan:
* Inkorten van de bemiddelingstermijn naar 6 maanden.
* Verplichte bemiddelingsactiviteiten op de externe arbeidsmarkt.
* Beëindiging van het dienstverband na 6 maanden boventalligheid.
* Voor ouderen is de bemiddelingstermijn 2 maanden langer.
* Bij de beëindiging van het dienstverband krijgt de medewerker een vergoeding.

Als alternatief wordt nu gesproken over een samenwerking met een detacheringsbureau:

* Na afloop van de bemiddelingstermijn treedt de medewerker voor bepaalde tijd in dienst van het detacheringsbureau.
* De medewerker ontvangt de beëindigingvergoeding niet direct, deze vergoeding (rugzak) wordt ingezet voor salaris en kosten van bemiddeling.

* Tijdens dit dienstverband wordt de ondersteuning bij het vinden van een baan voortgezet.

* De medewerker ontvangt minimaal 80% van het oude salaris, ten laste van de rugzak.

* Als de medewerker gedetacheerd wordt, dan worden deze inkomsten toegevoegd aan de rugzak en ontvangt de medewerker tot 100% van het oude salaris.

* Na afloop van het dienstverband voor bepaalde tijd ontvangt de medewerker 60% van de resterende inhoud van de rugzak. Het detacheringsbureau ontvangt de rest.

* Gesproken wordt nog over aansluitend een dienstverband voor onbepaalde tijd met het detacheringsbureau, tegen arbeidsvoorwaarden van het detacheringsbureau. Het restant van de rugzak gaat in het werkgeversvoorstel naar het detacheringsbureau.

Vakorganisaties hechten veel waarde aan een Sociaal Plan waarin bemiddeling van werk naar werk centraal staat. Het oorspronkelijke voorstel van Fortis ASR voldoet hier niet aan. Wanneer gekozen wordt voor de optie via het detacheringsbureau komt niemand in de WW terecht. Tijdens de ledenvergadering willen wij van u vernemen of de aangedragen oplossing een richting is waar vakorganisaties verder over kunnen onderhandelen.

Standplaatswijziging
Als het werk verhuist, dan verhuist de medewerker mee. Dit is uitgangspunt in het huidige Sociaal Plan. Vakorganisaties vinden dat dit niet verwacht kan worden van medewerkers die hierdoor meer dan anderhalf uur enkele reis moeten reizen. Wij hebben voorgesteld deze medewerkers de volgende keuze voor te leggen:
Het werk volgen, van toepassing zijn regelingen betreffende reistijd- en reiskostencompensatie evenals verhuiskostenvergoeding. Boventallig verklaard worden, zodat regelingen voor boventalligen van toepassing zijn.

Fortis ASR staat niet afwijzend tegen dit voorstel, maar heeft ons erop gewezen dat deze maatregel consequenties kan hebben voor het vestigingenbeleid van de onderneming. Omdat verhuizing van activiteiten te duur wordt zal immers eerder voor de sluiting van een vestiging worden gekozen.

Tijdens de ledenvergadering willen wij van u vernemen of wij ons voorstel moeten handhaven.

Kortom: tijdens de ledenvergadering kunnen de aanwezige leden van vakorganisaties meebeslissen over de inhoud van het Sociaal Plan. Wij nodigen u daarom van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
Bestuurder


* Intropagina Fortis ASR

woensdag, 5 november 2003