CDA

CDA
14-11-03
Spies: Duurzaamheid is een verantwoordelijkheid voor iedereen

De overheid vervult haar voorbeeldfunctie op het gebied van zuinig omgaan met energie nog steeds maar mondjesmaat: zelfs het kopen van groene stroom blijkt voor veel overheden nog te veel gevraagd, evenals het inzetten op duurzame energie.

Duurzaamheid begint bij het bewustmaken van burgers van hun verantwoordelijkheid waar het gaat om duurzaamheid en de mogelijkheden die zij hebben om daaraan concreet invulling te geven. De overheid moet hierbij het goede voorbeeld geven. Dit zei CDA woordvoerder Liesbeth Spies tijdens de begrotingsbehandeling VROM, afgelopen week. Spies: 'Dit voorjaar heb ik zelf meegedaan aan de wedstrijd om eigen energieverbruik te verkleinen: je wordt je dan zeer bewust van je eigen handelen en mogelijkheden die je zelf elke dag hebt om invulling te geven aan milieubewust gedrag. Dat voelt niet alleen goed maar betaalt zich, zeker waar het gaat om bewust autogebruik of energiebesparing, ook nog eens terug in je portemonnee! Ook de campagne rond Nederland schoon is wat ons betreft zo'n voorbeeld. De kracht van deze campagne is bovendien dat het om veel meer gaat dan zwerfafval: het gaat om leefbaarheid, het vergroten van het gevoel van veiligheid en uiteindelijk om waarden en normen. Het CDA kiest voor een samenleving waarin mensen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen,ook waar het gaat om duurzaamheid.'

Het hoofdlijnenakkoord van het kabinet bevat een aantal belangrijke kaders voor het milieubeleid de komende vier jaren. Uitgangspunt voor het milieubeleid blijft dat economische groei en het realiseren van een betere milieukwaliteit hand in hand moeten gaan! In dat kader wil het kabinet de ontkoppeling van de economische groei en de milieudruk handhaven. 'Dat lijkt makkelijk gezegd in een periode waarin de economische groei tot stilstand is gekomen maar blijkt jammer genoeg niet zo te zijn'.

Recente cijfers van het CBS laten zien dat ondanks de stagnatie in de economische ontwikkeling de milieudruk is toegenomen. Tijdens het debat heb ik hierover van de Regering een nadere toelichting gevraagd, want ik heb het gevoel dat daar vragen onbeantwoord zijn gebleven", aldus Spies.

Op het gebied van energiebesparing en duurzame energie kunnen we nog niet of nauwelijks resultaten noemen. Uit diverse studies blijkt dat het goed mogelijk is een energieprestatie-eis (EPC) voor nieuwbouwwoningen te stellen die scherper is dan de huidige. De CDA fractie nodigt de staatssecretaris dan ook uit om de EPC op zo kort mogelijk termijn van 1 naar 0,8 bij te stellen en deze de komende 5 jaar geleidelijk verder naar beneden bij te stellen.

Tenslotte de voorstellen met betrekking tot de Energie Premie Regeling. Voor in elk geval de komende 2 jaar zou de EPR behouden moeten blijven voor het stimuleren van de energieprestatie-adviezen (EPA) en het stimuleren van technologische innovatie waar het gaat om zonne-energie. 'Tijdens de begrotingsbehandeling hebben we een amendement ingediend dat de staatssecretaris verzoekt om een uiterste inspanning te doen om hiervoor meer budget beschikbaar te stellen dan de nu voorziene 14 miljoen euro', aldus Spies.

In de tweede helft van volgend jaar is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Dit kabinet heeft dan de kans om de ambitie het milieubeleid vooral in Europese context te voeren voluit waar te maken. Nu al wordt meer dan 80% van ons milieubeleid in Europees verband voorbereid en vastgesteld. Gezien de aard van de problematiek is dat ook terecht. De CDA-fractie vindt dat in elk geval ingezet zou moeten worden op het voorbereiden van afspraken rond het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen voor de periode na 2012 en dat bovendien het stoffenbeleid in Europees verband een stuk verder moet komen, evenals het startklaar maken van de emissiehandel.

Spies: 'Ook hier geldt dat de afspraken hierover wel realistisch en vooral ook uitvoerbaar moeten zijn! Laten we proberen te leren van onze eigen ervaringen en van meet af aan inzetten op zo weinig mogelijk regels en minimale administratieve lasten en een maximale eigen verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven'.

Het CDA kiest voor een samenleving waarin mensen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen,ook waar het gaat om duurzaamheid. Wij willen daarom benadrukken wij het van harte ondersteunen dat het departement initiatieven gericht op het bewustmaken van burgers van hun verantwoordelijkheid juist ook waar het gaat om duurzaamheid blijft stimuleren.