European Commission

IP/03/1546

Brussel, 13 november 2003

EU maakt 11,7 miljoen euro vrij voor onderzoek naar diabetes

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zij een "geïntegreerd project" van vijf jaar lanceert voor 11,7 miljoen euro, waarin onderzoek wordt gedaan naar de behandeling van obesitas, een van de belangrijkste oorzaken van diabetes. Het project zal bijdragen tot het opsporen van mechanismen in de hersenen die obesitas beïnvloeden. De aankondiging valt samen met de Werelddag voor diabetes op 14 november, waarop wordt getracht het publiek bewuster te maken van de oorzaken, de symptomen, de behandeling en de complicaties van diabetes. De Europese Unie heeft via de kaderprogramma's voor onderzoek al verschillende jaren steun gegeven aan onderzoek naar diabetes. Alleen al in de afgelopen vier jaar heeft zij 40 miljoen euro geïnvesteerd in 19 projecten op dit gebied. In het zesde kaderprogramma (KP6: 2003-2006) wordt 2,225 miljard euro uitgetrokken voor onderzoek op het gebied van gezondheid met inbegrip van diabetes. Bij het geïntegreerde project op het gebied van obesitas en diabetes zijn 24 partners uit tien Europese landen betrokken. Er wordt nu over het project onderhandeld en de ambitieuze onderzoekwerkzaamheden zullen begin 2004 van start gaan.

"Via innoverend onderzoek zijn er aanzienlijke vorderingen geboekt bij de behandeling van diabetes, maar er is meer onderzoek nodig om iets te doen aan de behoeften van patiënten waar nog geen oplossing voor is", zegt Europees Commissaris voor onderzoek Philippe Busquin. "Obesitas is een van de belangrijkste oorzaken van diabetes. Het is een belangrijke risicofactor en gewichtsverlaging maakt vaak een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel mogelijk, waardoor diabetes beter te behandelen is. Dit nieuwe onderzoekproject is een eerste voorbeeld van de Europese onderzoekruimte in actie op het gebied van diabetes. Hoofdrolspelers op dit medische gebied zullen de krachten bundelen en bijdragen tot een verandering in de behandeling van deze ziekte op Europees niveau".

Een toename van diabetes in Europa

Het aantal Europese burgers dat aan diabetes lijdt, neemt toe. De meeste patiënten hebben diabetes van "type 2". De Werelddag voor diabetes, gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes-Federatie (IDF) is een jaarlijkse bewustmakingscampagne waarmee de strijd tegen diabetes wordt voortgezet. Veel mensen weten niet eens dat ze een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes hebben. Onbehandelde diabetes kan tot ernstige gevolgen op lange termijn leiden en dit jaar ligt de nadruk tijdens de Werelddag voor diabetes op nierziekten.

Een van de redenen waarom meer en meer Europeanen diabetes krijgen, is dat het gemiddelde gewicht is toegenomen.

Wanneer het gewicht toeneemt en er sprake is van obesitas, is het lichaam in veel gevallen niet langer in staat de bloedsuikerspiegel op een normaal (laag) peil te houden. Gewichtsverlaging is een behandeling van diabetes van "type 2" waarmee goede resultaten worden geboekt. Het is echter vaak moeilijk voor patiënten om af te vallen en nog moeilijker om te voorkomen dat ze na het afvallen, bijvoorbeeld na een dieet, weer snel op het oude gewicht terugkomen.

Door de EU gefinancierd onderzoek voor de bestrijding van diabetes

Op het niveau van de Europese Unie is financiering van onderzoek beschikbaar via de meerjarige kaderprogramma's. Binnen het vijfde kaderprogramma voor onderzoek (1998-2002) is steun gegeven aan 19 projecten op het gebied van diabetes waarin een breed scala van onderwerpen aan de orde kwam. De totale bijdrage voor deze projecten was bijna 40 miljoen euro. Het doel van het zesde kaderprogramma voor onderzoek (KP6: 2002-2006) is via nieuwe financieringsinstrumenten, geïntegreerde projecten en topnetwerken bij te dragen tot het creëren van de Europese onderzoekruimte.

Vers geld voor onderzoek naar diabetes

De Europese Commissie heeft eerder dit jaar de behoeften aan onderzoek op het gebied van diabetes en obesitas aangepakt met een eerste uitnodiging tot het indienen van voorstellen. Na de beoordeling is de Commissie nu bezig met onderhandelingen over de financiering van een geïntegreerd project met een EU-bijdrage van 11,7 miljoen euro. De wetenschappelijke basis voor dit project is de wetenschap dat specifieke hersengebieden een belangrijke rol spelen bij de regulering van het gewicht. Het is de bedoeling dat tijdens het project wordt onderzocht hoe deze regulering precies functioneert en dat deze kennis wordt benut voor de validering van aangrijpingspunten voor de behandeling van obesitas.

Om dit doel te verwezenlijken werken bij dit project 24 partners uit tien Europese landen samen. Daarbij worden geavanceerde genoom-benaderingen geïntegreerd met een gedetailleerde analyse van specifieke patiëntengroepen en genetisch onderzoek aan diermodellen. Het project streeft ernaar in de loop van vijf jaar verschillende nieuwe aangrijpingspunten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen op dit gebied te valideren, hetgeen van groot belang is voor de volksgezondheid in Europa.

Volgende uitnodigingen tot het indienen van voorstellen

Met nog eens drie uitnodigingen in de loop van het zesde kaderprogramma zal worden gewerkt aan de versterking van de Europese onderzoekruimte voor het onderzoek naar diabetes ten behoeve van patiënten. Naast de ondersteuning van onderzoek via de nieuwe financieringsinstrumenten worden er ook projecten gesteund via de traditionele instrumenten, die een beperkter toepassingsgebied en financiering hebben. Ook onderzoek naar diabetes van "type 1" zal binnen KP6 worden gesteund.

Zie voor de thematische prioriteit biowetenschappen, genomica en biotechnologie voor de gezondheid binnen het zesde kaderprogramma (KP6) ook:

http://www.cordis.lu/lifescihealth/home.html.

Voor meer informatie over de Werelddag voor diabetes 2003:

http://www.who.int/ncd/dia/

en

http://www.idf.org.