Gemeente Gouda



datum: 13 november 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Monique Schoelitsz
telefoon: 0182-588674

bouwkranen in de stad, woningbouw op stoom

In de voortgangsrapportage woningbouwprojecten staan 32 bouwprojecten aangegeven die momenteel in ontwikkeling zijn binnen Gouda. Ruim de helft hiervan vordert goed. Het resultaat van een meer gestroomlijnde voorbereiding van bouwprojecten en efficiëntere samenwerking.

Negentien van de 32 projecten zijn in het afgelopen half jaar goed gevorderd. Enkele voorbeelden: de Blomlocatie aan de Karnemelksloot waar de bestemming is vastgesteld voor een woonzorgcomplex. De herontwikkeling van de Brandweerlocatie met een bijna definitief ontwerp dat samen met belanghebbenden is gemaakt. De woningbouw op de Derde Kade, de Drie Notenboomen waar binnenkort de verkoop begint. Willenslande waar wordt gewerkt aan het bouwrijp maken en waar in maart 2004 de bouw van 59 woningen begint.

efficiënte afstemming

In het verleden stonden te veel initiatieven nagenoeg stil door langdurige besluitvormingstrajecten en te weinig mogelijkheden om afspraken te maken. Het college had de nadrukkelijke wens het tempo te verhogen. Het afgelopen half jaar is veel aandacht besteed aan het efficiënter afstemmen van de bouwinitiatieven. Zo komt bijvoorbeeld het Coördinatieoverleg Bouw Initiatieven (CBI) nu veel frequenter bijeen. Ook zijn de procedures bij Bouw en Woningtoezicht en bij Welstand en Ruimtelijke plannen aangescherpt.

Door de efficiëntere werkwijze kunnen de vele - maatwerk - trajecten gelijktijdig worden behandeld. Een belangrijk effect van de efficiëntere samenwerking is dat de doorlooptijd van initiatief tot het uitwerken van het definitieve ontwerp is ingekort. Het gemeentebestuur wil proberen hier nog verder in te gaan. Wat dat betreft blijft het omzetten van meer bouwinitiatieven tot daadwerkelijke bouwprojecten bij het college van Burgemeester en Wethouders hoog op de agenda staan.


- einde bericht -