Gemeente Schagen

Nieuwsberichten

11/10/2003


Schoonmaakactie Waldervaart schoolvoorbeeld

De scholen, Openbare Werken en buurtbeheer in Waldervaart sloegen de handen ineen om de wijk te ontdoen van het kleine zwerfvuil. Het moet gezegd, de actie was een doorslaand succes. Circa 17 groepjes leerlingen met begeleider kweten zich van deze schone taak. Na het startsein van wethouder Brand en Wooncompagnie directeur Hendriks trokken ze gewapend met vuilprikkers, vuilniszakken en handschoenen vanaf de schoolpleinen van de Nico Tinbergen en de Tender de wijk in.

De actie leverde 50 volle vuilniszakken klein zwerfvuil, een oud fietsframe en een gashouder op. Daarnaast kwamen de kinderen nogal wat illegaal gedropt foldermateriaal tegen in de bosjes. Ondanks de aanzienlijke hoeveelheid vuil kwamen de 'noeste werkers' vrolijk terug bij het uitgangspunt. Daar kregen zij van de Vomar een lekkere versnapering aangeboden in de vorm van een pakje chocolademelk en zakje chips.

Buurtbeheer was erg te spreken over de actie. 'Dit is een prachtig voorbeeld van niet praten, maar doen', aldus een enthousiaste buurtbeheerder. De woordvoerster gaf aan dat nog een evaluatie volgt op de scholen. Bekeken wordt dan wat de knelpunten waren, hoe het beter kan en of de actie om het half jaar gehouden kan worden. Tevens krijgen de scholen dan mini vuilcontainers als aardigheidje voor de kinderen en grijpers om het vuil op te pakken.

Buurtbeheer hoopt met de actie de wijk een schoon aanzien te geven om zo te stimuleren dat ouders erop toezien dat hun kinderen en zijzelf bewust omgaan met afval. Een stukje sociale controle moet hierbij niet geschuwd worden, vindt zij.