European Commission

IP/03/1530

Brussel, 11 november 2003

Het ruimtevaartbeleid van de EU is klaar voor de lancering - De Europese Commissie neemt een actieplan aan

Vandaag heeft de Europese Commissie in Brussel een beleidsplan voorgesteld met als titel: "De ruimtevaart, een nieuwe Europese grens voor een uitbreidende Unie". Technologieën uit de ruimtevaart zullen ongetwijfeld een cruciale rol spelen bij de verwezenlijking van de voornaamste doelstellingen van de Unie, meer bepaald: snellere economische groei, toename van de werkgelegenheid, verbetering van het concurrentievermogen, uitbreiding en samenhang, duurzame ontwikkeling en veiligheid en defensie. Het beleidsplan is uitgewerkt in nauwe samenwerking met het Europees Ruimte-Agentschap (ESA) en gaat uit van een grote toename van de middelen voor de ruimtevaart. De Commissie beveelt ook meer actie aan om de onafhankelijke toegang van Europa tot de ruimte veilig te stellen, de ruimtevaarttechnologie te ontwikkelen, de verkenning van de ruimte te bevorderen, meer jonge mensen aan te trekken voor een carrière in de wetenschappen en de Europese deskundigheid op het gebied van de ruimtewetenschappen te versterken. Het Europese ruimtevaartbeleid zal ten uitvoer worden gelegd via een nieuw over meerdere jaren lopend Europees ruimtevaartprogramma. Op vijfjaarbasis zullen de prioriteiten worden vastgelegd voor het onderzoek, de ontwikkeling van infrastructuren, de aan te bieden diensten en de te gebruiken technologieën. Onder de toepassingen kunnen satelliet-breedbandtelecommunicatie behoren teneinde de "digitale kloof" te dichten, alsook aardobservatie en communicatie- en plaatsbepalingssystemen.

"De ontwikkeling van een Europese capaciteit op het gebied van satellietcommunicatie, mondiale plaatsbepaling en aardobservatie zal de aanzet geven tot nieuwe toepassingen en zal Europa belangrijke sociale, economische en commerciële voordelen opleveren", aldus het met het Europese onderzoeksbeleid belaste Commissielid Philippe Busquin. "Dit actieplan is het resultaat van een van de breedste raadplegingen die ooit zijn uitgevoerd in de sector van onderzoek en technologie. Daaruit is gebleken dat zowel de beleidsmakers als het grote publiek een actievere rol voor de EU in de ruimte wensen. Dit witboek houdt een oproep in om Europa te mobiliseren voor nieuwe doelstellingen en uitdagingen. Het is een aansporing om vooruit te gaan en Europa's wetenschappelijke kennis, technologieën en ondernemingstalenten in te zetten voor de ontplooiing van Europa en zijn burgers."

Belangrijkste aanbevelingen

Ruimtevaarttechnologieën en -toepassingen kunnen een essentiële ondersteuning vormen voor het beleid en de doelstellingen van de Unie. Zij hebben een groot sociaal, economisch en commercieel potentieel. Daarom beveelt de Commissie aan:

* een extra inspanning te doen voor de ontwikkeling van ruimtevaartinfrastructuren en -toepassingen, die er aanzienlijk toe kunnen bijdragen de behoeften van de burgers te bevredigen en de doelstellingen van de Unie te bereiken;

* de bestaande wetenschappelijke en technische basis van de ruimtevaartactiviteit te consolideren;

* de institutionele structuur te moderniseren zodat de Unie nieuwe verantwoordelijkheden kan opnemen voor de ontwikkeling, financiering en coördinatie van activiteiten binnen een verbreed ruimtevaartbeleid.

De Commissie stelt dat Europa twee grote risico's loopt als het geen vernieuwd ruimtevaartbeleid ontplooit. Het loopt het risico om als ruimtemacht weg te zinken en de van de ruimtevaart afhangende ondernemingen te zien verdwijnen door een afkalving van hun markten, alsook om de kritische kennis en deskundigheid voor goed uit Europa te zien wegtrekken.

Ruimtevaart en werkgelegenheid in Europa

De ruimtevaart levert een essentiële bijdrage tot de werkgelegenheid in en het concurrentievermogen van de EU in een aantal cruciale hoogtechnologische sectoren, met name de telecommunicatiesector. In de Europese ruimtevaartsector werken er momenteel meer dan 30 000 mensen in ongeveer 2000 ondernemingen. De herstructurering van de ruimtevaartindustrie in de EU is absoluut noodzakelijk voor de overleving daarvan. Om de voor de toekomstige ontwikkeling vereiste investeringen te kunnen aantrekken, is een gestage stroom van bestellingen nodig, met name van overheidsinstanties.

Het ruimtevaartbeleid van de EU: voor een schoner en veiliger Europa

In het witboek worden ook oplossingen voorgesteld voor de huidige uitdagingen voor het beleid van de Unie. De ruimtevaart kan een aanzienlijke bijdrage leveren op diverse gebieden, zoals het milieu, het vervoer, de telecommunicatie en de veiligheid. Europa beschikt nu al over de meest moderne technologische capaciteit op gebieden waar diensten en toepassingen vereist zijn om de tenuitvoerlegging van het EU-beleid te ondersteunen. Afgezien van de reeds gelanceerde communicatiesatellieten, heeft de EU ambitieuze programma's vastgesteld voor satellietnavigatie en tijds- en plaatsbepaling (GALILEO) en voor mondiale monitoring en aardobservatie (Global Monitoring for the Environment and Security: GMES).

De markt groeit

Ruimtevaarttechnologieën ondersteunen het beleid. Een ander belangrijk element is dat zij grote commerciële baten opleveren. De wereldmarkt voor satellietnavigatiediensten bijvoorbeeld groeit jaarlijks met 25% en kan tegen 2010 een omvang van 100 miljard euro hebben bereikt, wat goed zou zijn voor 40 000 kwalitatief hoogstaande banen in Europa.

Ook de wereldmarkt voor de overige ruimtevaarttoepassingen kent een snelle groei, wat kan uitmonden in een jaaromzet van in het totaal 350 miljard euro in 2010. Door de ontwikkeling van diensten met hoge toegevoegde waarde creëert elke in een ruimtevaarttoepassing geïnvesteerde euro een omzet van 7 à 8 euro.

Hoe?

In het witboek zijn specifieke concrete aanbevelingen opgenomen voor een beleid dat de onafhankelijke toegang tot de ruimte waarborgt, de ruimtevaarttechnologie versterkt, de exploratie van de ruimte bevordert, meer jonge mensen doet kiezen voor een loopbaan in de wetenschappen, de Europese deskundigheid op het gebied van de ruimtewetenschappen versterkt en concurrerende en innoverende ondernemingen stimuleert.

Een meerjarenprogramma voor de ruimtevaart

In het witboek wordt voorgesteld dat deze activiteiten ten uitvoer worden gelegd via een Europees meerjarenprogramma voor de ruimte, met afgelijnde prioriteiten, vastgestelde doelstellingen en taakomschrijvingen en vastgelegde jaarbegrotingen. Dit programma, dat om de vijf jaar wordt geëvalueerd en herzien, behandelt onderzoek en ontwikkeling, uitbouw van infrastructuren en diensten en technologieën.

Het eerste meerjarenprogramma voor de ruimte loopt van 2004 tot en met 2007 en behelst de activiteiten die vallen onder de recente kaderovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de ESA. Een tweede fase zal van start gaan in 2007 met de inwerkingtreding van het Europese grondwetsverdrag, op voorwaarde dat de ruimtevaart daarin als een gedeelde bevoegdheid van de Unie en de lidstaten is opgenomen.

Hoeveel?

De Commissie stelt drie begrotingsscenario's ter ondersteuning van het actieplan voor. Een eerste optie is de ondersteuning van alle behoeften die bij de raadpleging over het ruimtevaartbeleid van de Europese Commissie aan het licht zijn gekomen (zie IP/03/82 en IP/03/880) en gaat uit van een jaarlijkse groei van de uitgaven met 4,6% ten opzichte van de totale publieke financiering in 2003 (5,380 miljard ). In het tweede scenario wordt uitgegaan van een groeitempo met 3,4% per jaar, wat hoger is dan het groeitempo van het geheel van de EU-economie. Het derde scenario is bescheidener en is gebaseerd op het huidige niveau van de EU-begroting, met een groeitempo van 2,3% per jaar, wat echter niet zou volstaan om de onafhankelijkheid van de EU op het gebied van de ruimtevaarttechnologie en de toegang tot de ruimte te waarborgen.

Meer informatie kan worden gevonden op:

http://europa.eu.int/comm/space