Actueel

KPN verboden om internetaanbod onderwijsinstellingen gestand te doen
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 13-11-2003

De Haagse voorzieningenrechter heeft op 12 november KPN verboden om het aanbod van gratis breedbandinternet gestand te doen. De procedure tegen KPN c.s. was aangespannen door een samenwerkingsverband van negen kabelexploitanten en een Internet Service Provider. De rechter stelt voorlopig vast dat KPN op de Nederlandse markt voor breedbandinternettoegang een economische machtspositie heeft. Met het aanbod van drie jaar gratis breedband internet opereert KPN binnen het marktsegment van de onderwijsinstellingen en maximaal onder de gemiddelde variabele kosten. Alleen al daarom staat - volgens de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen
- vast dat KPN misbruik maakt van haar machtspositie, zonder dat hoeft te worden aangetoond dat KPN met het aanbod andere aanbieders of nieuwe toetreders van de markt wil weren. Op grond van een aantal omstandigheden is overigens zeer aannemelijk dat KPN die bedoeling wél heeft.
Dat het voor onderwijsinstellingen financieel zeer aantrekkelijk is om van het aanbod van KPN gebruik te maken, doet naar voorlopig oordeel van de rechter niets af aan de onrechtmatigheid daarvan.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AN7985

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=13682&i=&ti=