KNMG


Patiëntenrechtenwet voor artsen moeilijk uitvoerbaar

Artsen hebben moeite met het toepassen van de Patiëntenrechtenwet, de Wet inzake de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Zo twijfelen zij over de eigen mogelijkheden om informatie over te brengen aan de patiënt en zijn ze onzeker over de juridische mogelijkheden en consequenties van het inschakelen van anderen bij hun taken op het gebied van informatie en toestemming. Ook de plicht om gegevens uit het medisch dossier na 10 jaar te vernietigen roept vragen op. Veel artsen hebben behoefte aan hulpmiddelen om de toepassing van de wet in de praktijk te vergemakkelijken. Een ruime meerderheid (86%) van alle artsen vindt dat onderwijs over de Wgbo verplicht moet worden gesteld in de bij- en nascholing van alle medisch specialisten. Dit zijn de belangrijkste resultaten 10e ledenpanel van de KNMG over het Implementatieprogramma Wgbo.

Informatie en toestemming
Volgens de Wgbo moet een arts zijn patiënt goed informeren en moet hij altijd toestemming van de patiënt hebben voor een medische behandeling. Artsen blijken moeite te hebben met deze regels. Zo twijfelen zij aan de eigen mogelijkheden om te controleren of de patiënt de informatie goed begrepen heeft. Ook is er onduidelijkheid bij artsen over de juridische mogelijkheden en consequenties van het inschakelen van verpleegkundigen bij het uitvoeren van hun taken op het gebied van informatie en toestemming. Dit vormt een belemmering voor het delegeren van deze taken aan verpleegkundigen, terwijl dat deels de oplossing is voor gebrek aan tijd bij de arts.

Screenen en bewaren medisch dossier
In de Wgbo staat dat gegevens in een medisch dossier na 10 jaar moeten worden vernietigd, tenzij er een bijzondere reden is om ze langer te bewaren. Sommige gegevens moeten dus weg, andere moeten worden bewaard. Uit het ledenpanel blijkt dat deze vernietigingsplicht op dit moment moeilijk kan worden nageleefd. Twee derde van alle artsen (64%) zegt dat het op dit moment binnen de eigen praktijk niet haalbaar is om alle dossiers te screenen. Bovendien betwijfelt 67 % van de artsen of het inhoudelijk wel mogelijk is een onderscheid te maken tussen te bewaren en te vernietigen gegevens. Dat lijkt aan te sluiten bij de bevinding dat 48% van de artsen de wettelijke bewaartermijn van 10 jaar te kort vindt.

De KNMG hecht veel waarde aan een goede naleving van de rechten van de patiënt. Er zijn op dat punt binnen de medische beroepsgroep ook al verschillende activiteiten ontwikkeld, maar er moet nog meer gebeuren. Veel artsen (77 %) hebben behoefte aan hulpmiddelen om de toepassing van de Wgbo in de praktijk te vergemakkelijken en te verduidelijken. Te denken valt aan richtlijnen, een telefonische helpdesk en scholing. Momenteel wordt een Implementatieprogramma Wgbo uitgevoerd, dat tot dat soort hulpmiddelen moet leiden. Het Implementatieprogramma, dat wordt uitgevoerd onder auspiciën van 7 koepels in de zorg zal naar verwachting medio 2004 tot concrete resultaten leiden.