Gemeente Heeze-Leende


Dynamiek in Ondernemerschap: het economisch beleidsplan van Heeze, Leende en Sterksel

De ondernemersverenigingen Heeze en Leende en de gemeente Heeze-Leende hebben samen met de Kamer van Koophandel en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven het initiatief genomen om een economisch beleidsplan op te stellen voor, maar zeker ook door ondernemers. Dit plan met de titel Dynamiek in ondernemerschap zal op donderdag 13 november gepresenteerd worden aan ondernemend Heeze-Leende. Tijdens deze avond zal een serieuze en belangrijke boodschap verpakt worden in een luchtig en humoristisch jasje.

Hoe het ooit begon
Op 11 april 2002 organiseerden de Ondernemersvereniging Heeze (OVH) en de Ondernemers-vereniging Leende (OVL) een gezamenlijke thema-avond met als onderwerp Kleine Kernen, Grote Kansen. De aanleiding was een rapportage die door Etin Adviseurs was opgesteld op verzoek van de KvK Oost-Brabant en MKB Brabant over dit onderwerp. Het belang van het onderwerp is voor de gemeente Heeze-Leende, met zijn drie kleine kernen, zeer groot.
Wethouder Economische Zaken, Jan Noordman, heeft op deze avond de handschoen opgepakt door voor te stellen om samen met de beide ondernemersverenigingen, de KvK en het SRE te komen tot een Economisch Beleidsplan voor de gehele gemeente. Kort daarna is een stuurgroep en projectgroep geformeerd. Een voorstel over de aanpak met bijbehorend krediet werd op 16 december 2002 door de gemeenteraad goedgekeurd. Een projectleider werd aangetrokken en ambtelijke capaciteit ingezet.

Interactieve aanpak.
Hoe kun je met een Economisch Beleidsplan de dynamiek van de ondernemers in Heeze-Leende ondersteunen? Niet door dikke rapporten te schrijven. Daarvoor zijn ondernemers allergisch. Wel door ze een spiegel voor te houden. Te confronteren met vragen als: Waar wil je over 10-15 jaar zijn?. Door te zoeken naar kansen. En het herkenbaar maken van barrières, zodat ook die kunnen worden opgeruimd. Een inspirerend toekomstbeeld motiveert veel sterker dan het bezig zijn met wat nog niet kan. Met dit doel is de projectgroep Economisch Beleidsplan 2003 aan de slag gegaan.

Doel van het Economisch Beleidsplan.
Het doel van het Economisch Beleidsplan is het formuleren van beleidsaanbevelingen ter stimulering en ondersteuning van de dynamiek in ondernemerschap binnen de gemeente Heeze-Leende. Daarvoor diende de projectgroep allereerst vast te stellen wat de verschillende ondernemerssectoren zelf willen bereiken de komende 10-15 jaar. Pas als ze de toekomstperspectieven, doelstellingen en barrières van de ondernemerssectoren kenden, werd het mogelijk om daarvoor een passend beleid te ontwikkelen. En met die insteek is de projectgroep aan de slag gegaan.

Denksessies en intersectorale bijeenkomsten.
De ondernemers zijn verdeeld over acht sectoren. Wat willen jullie over 10-15 jaar bereikt hebben en wat hebben jullie daarvoor nodig?. Deze vraag heeft de projectgroep in maart 2003 tijdens acht denksessies aan zon 60 ondernemers gesteld. Tijdens deze sessies zijn per sector doelstellingen, kansen en barrières verkend en in kaart gebracht. Na deze denksessies heeft de projectgroep de resultaten teruggekoppeld aan ruim 25 vertegenwoordigers van de sectoren tijdens een eerste intersectorale bijeenkomst in april. Tijdens deze bijeenkomst is samen onderzocht hoe de sectoren elkaar kunnen ondersteunen bij het herkennen en oppakken van gezamenlijke kansen of bij het opruimen van gezamenlijke barrières. In mei heeft de projectgroep het eerste werkconcept naar de sectoren gemaild met het verzoek tot het leveren van commentaar en aanvullingen.

Begin juni volgde een tweede intersectorale bijeenkomst. Zon 25 vertegenwoordigers van de sectoren gingen met elkaar in dialoog over het te voeren beleid, aan de hand van drie vragen: Wat kunnen de sectoren doen, wat kunnen de ondernemersverenigingen doen en wat kan de gemeente doen, om voorwaarden te scheppen voor een gezond ondernemersklimaat binnen de gemeente Heeze-Leende?

In de opvolgende weken is de projectgroep begonnen met het verwerken van de beleidsaanbevelingen van de sectoren, waarna een tweede werkconcept voor commentaar werd voorgelegd aan de sectoren en de stuurgroep. Vervolgens zijn de ontvangen opmerkingen en aanvullingen verwerkt.

Dynamiek in Ondernemerschap.
Eind juli is het Economisch Beleidsplan 2003 opgeleverd met als titel Dynamiek in Ondernemerschap. Een plan dat van begin tot einde tot stand is gekomen door een intensieve samenwerking met de vertegenwoordigers van de ondernemerssectoren. Het is de intentie van zowel de gemeente als de ondernemersverenigingen om dit beleidsplan de benodigde dynamiek te geven door een regelmatige voortgangsmeting en bijstelling. Vandaar ook de stelling dat dit beleidsplan geen eindproduct maar een vertrekplan zal zijn.

Presentatie op 13 november.
Omdat veel mensen een hekel hebben aan het luisteren naar lange verhalen heeft de projectgroep besloten de presentatie van dit beleidsplan eens anders aan te pakken. Ze hebben de groep Human Events @ musements-theater bereid gevonden dit belangwekkende onderwerp op een humoristische en interactieve wijze te presenteren. Alle ondernemers uit Heeze-Leende, gemeenteraadsleden, college van burgemeester en wethouders en vertegenwoordigers van KvK en SRE zijn van harte welkom tijdens de presentatie van Dynamiek in Ondernemerschap, op donderdag 13 november 2003, 20.00 uur in t Scureken /Kempenhaeghe, Sterkselseweg 65 in Heeze. De projectgroep hoopt dat u met velen op deze nuttige en plezierige avond aanwezig kunt zijn. En natuurlijk is er ook tijd ingeruimd voor gezellig netwerken.