Samas-Groep NV

P E R S B E R I C H T

HALFJAARCIJFERS SAMAS-GROEP NV

Baarn, 13 november 2003, voorbeurs

Samenvatting

Samas-Groep NV (Kantoorinrichting) had in het op 30 september jl. geëindigde eerste halfjaar te kampen met een verder verslechterde marktsituatie. De groepsomzet daalde met 18,7% naar E 180,5 miljoen.

Het operationele verlies voor herstructureringskosten en bijzondere lasten kwam hierdoor uit op E 10,6 miljoen tegenover een operationele winst van E 2,4 miljoen in de eerste helft van het vorige boekjaar.

Inclusief reorganisatielasten van E 7,4 miljoen en eenmalige bijzondere lasten van E 6,6 miljoen kwam het netto resultaat uit op een verlies van E 18,6 miljoen. De eenmalige bijzondere lasten betreffen wijzigingen in de waarderingsgrondslagen en toevoeging aan de voorziening incourante voorraden.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten was met E 2,1 miljoen opnieuw positief. De solvabiliteit daalde licht naar 49,4%.

Het totaal aantal vaste arbeidsplaatsen is het afgelopen halfjaar gereduceerd met 287 (9,2%). In Nederland zal een reorganisatie worden doorgevoerd met verval van arbeidsplaatsen.

Hans van der Ven, President-Directeur van Samas-Groep, zei in een toelichting: "In de eerste helft van 2003/2004 zette de significante daling van de kantoorinrichtingsmarkt zich onverminderd voort. Derhalve zijn wij genoodzaakt de kostenstructuur verder aan te passen aan de lagere omzet. Daarnaast bouwen wij met verbeteringsprogramma's voor onder andere een effectievere managementstructuur door directe aansturing van de vijf divisies, aan een slagvaardige onderneming die snel beslissingen kan nemen om klanten optimaal te bedienen. De ingezette kostenmaatregelen en verbeteringsprogramma's zullen het break-even niveau van de Groep significant verder verlagen en het marktpotentieel van Samas op de middellange termijn sterk verbeteren."

Voortgang reorganisaties en verbeteringsprogramma's

In de gehele onderneming zijn kostenreductiemaatregelen en verbeteringsprogramma's in werking met als doel de kostenstructuur in lijn te brengen met het lagere omzetniveau en de onderneming slagvaardiger te laten opereren. Het afgelopen halfjaar zijn 287 (9,2%) vaste arbeidsplaatsen verloren gegaan. Sinds 1 april 2001 is het aantal vaste arbeidsplaatsen in de voortgezette ondernemingen met 973 gereduceerd.

Zoals op 1 oktober jl. reeds bekendgemaakt zijn verschillende organisatorische maatregelen genomen om de aansturing en slagvaardigheid te verbeteren en de synergie tussen de Samasbedrijven beter te benutten. De maatregelen omvatten een aanpassing van de topstructuur en de reorganisatie van de hoofdkantooractiviteiten. Op hoofdkantoorniveau zal het aantal arbeidsplaatsen worden teruggebracht van 47 naar 24. Voor de reorganisatie is een voorziening genomen van in totaal E 3 miljoen voor belastingen, die ten laste is gebracht van het resultaat over de eerste jaarhelft.

In Nederland wordt een reorganisatie ingezet waardoor arbeidsplaatsen bij Assenburg en Aspa komen te vervallen. Voor deze reorganisatie is E 4 miljoen voor belastingen ten laste van het resultaat over de eerste helft gebracht. Het ligt in de verwachting dat deze herstructurering voor het grootste deel uiterlijk 31 maart 2004 zal zijn geëffectueerd. In Frankrijk alsmede in de Duitse en Zwitserse bedrijven zijn verdere efficiencymaatregelen geïnitieerd.

Deconsolidatie Viasit
In het afgelopen halfjaar is een gewijzigde aansturing en sterkere samenwerking tussen de verschillende Samasbedrijven binnen de Samas-Groep ingezet. Viasit Bürositzmöbel GmbH te Neunkirchen, Duitsland en Samas-Groep hebben gezamenlijk besloten dat Viasit hier geen deel van zal uitmaken. Hierdoor zal Samas-Groep haar 51% aandelenbelang in Viasit Bürositzmöbel GmbH per 1 april 2003 deconsolideren en deze deelneming tegen vermogenswaarde op de balans gaan waarderen.

In de eerste helft van dit boekjaar realiseerde Viasit een break-even resultaat op een omzet van E 5,9 miljoen. Over het hele boekjaar 2002/2003 realiseerde Viasit een operationeel verlies van E 0,5 miljoen op een omzet van E 14,7 miljoen.

Financiële resultaten

De omzet aan derden over de eerste jaarhelft 2003/2004 daalde met 18,7% en kwam uit op E 181 miljoen (2002/2003: E 222 miljoen). Dit is het gevolg van een sterke marktteruggang onder invloed van de ongunstige ontwikkeling van de economie in de landen waarin Samas-Groep actief is. De omzet daling exclusief de deconsolidatie van Viasit GmbH bedroeg 16,1%.

Het bedrijfsresultaat voor reorganisatiekosten en bijzondere lasten daalde tot E 10,6 miljoen negatief (2002/2003: E 2,4 miljoen winst). De genormaliseerde operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) daalde naar -7,0% (2002/2003: 1,1%).

De brutomarge staat door de prijsconcurrentie verder onder druk en daalde in het eerste halfjaar tot 54,8% (2001/2002: 57,2%). Voor incourante voorraden werd een extra voorziening voor E 2,5 miljoen genomen. Zonder deze voorziening en de deconsolidatie van Viasit daalde de brutomarge in het eerste halfjaar naar 56,2% (2002/2003: 57,3%).

Exclusief de kosten voor herstructurering en aanpassing van de waarderingsgrondslagen, de deconsolidatie van Viasit en o.a. de kosten voor de afwikkeling van de vordering op Buhrmann werden de totale bedrijfslasten met 7,2% teruggebracht. De kosten voor herstructureringsmaatregelen bedroegen E 7,4 miljoen. De aanpassing van de Samas-Groep waarderingsgrondslagen bedroegen E 3,1 miljoen voor de afschrijving (van 5 naar 3 jaar) van IT (E 2,5 miljoen) en het nemen van voorzieningen voor dubieuze debiteuren (E 0,6 miljoen).

De sinds 2001 lopende afrekening met Buhrmann naar aanleiding van de verkoop van de divisie kantoorartikelen is afgewikkeld. Van Buhrmann is E 7,9 miljoen ontvangen. Hiervoor is E 0,5 miljoen ten laste van de resultatenrekening gebracht.

Het saldo van de financiële baten en lasten bedroeg over de eerste zes maanden van 2003/2004 E 0,1 miljoen tegenover E 1,2 miljoen in het voorgaande jaar. Dit is voornamelijk het gevolg van het sluiten van twee derivaten hetgeen tot een bate leidde van E 1,5 miljoen. Per saldo kwam het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belasting uit op E 24,8 miljoen negatief (2002/2003: E 1,1 miljoen positief). Het aandeel derden bleef door de deconsolidatie van Viasit nagenoeg ongewijzigd. De belasting kende door vorming van belastinglatenties een bate van E 5,9 miljoen (2002/2003 E 0,0). Het nettoverlies bedroeg E 18,6 miljoen (2002/2003: E 1,1 miljoen nettowinst).

Kasstromen, investeringen en financiering

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg E 2,1 miljoen positief. In overige mutaties zijn de herstructureringskosten ad E 8,8 miljoen begrepen. Investeringen in materiële vaste activa bedroegen het afgelopen halfjaar E 4,2 miljoen (2002/2003: E 7,4 miljoen). Hierin is begrepen een deconsolidatie effect van Viasit van E 2,1 miljoen. De investeringen betroffen hoofdzakelijk investeringen voor machines en gereedschappen ten behoeve van de productie van nieuwe kantoormeubelprogramma's bij de verschillende werkmaatschappijen. De kasstroom uit financieringsactiviteiten (opgenomen kortlopende leningen en uitstaande liquiditeiten) was E 2,8 miljoen negatief.

Balansverhoudingen
Het groepsvermogen daalde met E 23,0 miljoen mede door negatieve valuta-effecten van E 3,6 miljoen. Per saldo kwam het groepsvermogen uit op E 158 miljoen (2002/2003: E 181 miljoen) en als percentage van het balanstotaal op 49,4% (ultimo 2002/2003: 51,1%). Op 6 november werd een gegarandeerde kredietfaciliteit van EUR 82,5 miljoen succesvol afgesloten. Het betreft een omzetting van de huidige korte termijn kredietportfolio in een middellange termijn kredietfaciliteit. De volgende drie banken hebben de faciliteit mogelijk gemaakt als Mandated Lead Arrangers: ABN AMRO Bank N.V., Fortis Bank en Rabobank Nederland.

De daling van de voorzieningen van E 51,6 naar E 40,4 miljoen werd voornamelijk veroorzaakt door de mutatie van het saldo van de voorziening voor herstructureringen van E 8,8 miljoen. Het saldo van de kortlopende rentedragende schulden en de uitstaande liquiditeiten steeg licht met E 2,8 miljoen. De voorraden daalden met E 7,4 miljoen en de handelsdebiteuren met E 6,8 miljoen. Deze mutaties kunnen voor veruit het grootste deel worden verklaard door de gedaalde omzet en de verbetering van de Days Sales Outstanding (DSO's) in Frankrijk alsmede verlaging van de voorraden in Duitsland en Frankrijk.

Vooruitzichten

Voor alle landen waarin Samas-Groep actief is, is de verwachting dat in het lopende boekjaar de onderneming te maken krijgt met een verdere sterke daling van de kantoorinrichtingsmarkt. Dit wordt veroorzaakt door de zwakke economie in de betrokken landen, waardoor de groei van het aantal arbeidsplaatsen in de kantoororganisaties wegvalt en in het bijzonder ook de vervangingsinvesteringen in kantoormeubilair worden uitgesteld. De commerciële strategie van Samas-Groep blijft gericht op het winnen van marktaandeel.

Onder deze marktomstandigheden evenwel dient ook voor het tweede halfjaar rekening te worden gehouden met een verdere daling van de groepsomzet in vergelijking met de tweede helft van vorig boekjaar. Voorts zullen tevens de marges nog onder druk blijven door de sterke prijsconcurrentie. Via de vorig jaar ingezette algemene kostenreducties en specifieke herstructureringsmaatregelen is en wordt het kostenniveau verder verlaagd.

De heer Van der Ven zal als nieuwe CEO in de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders op 3 december 2003 een toelichting geven op de visie en plannen van de Samas-Groep. Publicatie van de jaarcijfers over het boekjaar 2003/2004 zal plaatsvinden op woensdag 2 juni 2004.



Samas-Groep NV