Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Azië en Oceanië

Afdeling Oost-Azië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

10 november 2003

Behandeld


- Gerrie Willems


Kenmerk


- DAO 692-03

Telefoon


- 070-3486561


Blad


- 1/1

Fax


- 070-3485323


Bijlage(n)


- 1


- gerrie.willems@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vraag van de ledenWilders, Van Baalen en De Haanoverhet transitvisabeleid binnen de Europese Unie ten aanzien van Taiwan


---
Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vraag gesteld door de leden- - Wilders, Van Baalen en De Haan over - het transitvisabeleid binnen de Europese Unie ten aanzien van Taiwan. Deze vraag werden ingezonden op - 21 oktober 2003 met kenmerk - 2030401680.-

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, op de vraag van de leden Wilders, Van Baalen (beiden VVD) en De Haan (CDA) over het transitvisabeleid binnen de Europese Unie ten aanzien van Taiwan.

Vraag
Bent u bereid er in Europees verband voor te pleiten dat het weigerachtige EU-beleid ten aanzien van het verlenen van transitvisa aan de Taiwanese president, de vice-president, de premier en de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie wordt versoepeld ­ met inachtneming en dus zonder loslating van het geldende één-China-beleid ­ zodat zij in voorkomende gevallen na individuele toetsing door de EU-lidstaten wel in aanmerking kunnen komen voor transitvisa in Europa en er bovendien wordt aangesloten bij het al geldende transitvisabeleid van de Verenigde Staten terzake?

Antwoord
Het visumbeleid voor Taiwan is binnen de Europese Unie gemeenschappelijk vastgesteld. Dit beleid houdt in dat Taiwanese ambtenaren en politici ten principale in aanmerking kunnen komen voor een transitvisum. Aan de Taiwanese President, de Vice-President, de Premier en de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie worden nimmer visa verstrekt, aangezien ervan wordt uitgegaan dat hun bezoeken altijd een politieke betekenis zullen hebben. Uw Kamer is per brief van deze gedragslijn op de hoogte gesteld op 20 augustus 2001 (BUZA000420).

Ik zie op dit moment geen aanleiding in EU verband ervoor te pleiten dit beleid te wijzigen.


---