VERENIGING VNO-NCW

Reactie VNO-NCW voorstel extern toezicht accountants

VNO-NCW: toezicht op accountants niet voor MKB en niet door AFM

DEN HAAG, 10 NOVEMBER 2003 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW vindt dat er extern toezicht op accountants moet komen, maar is het niet eens met het voorstel van de minister van Financiën. VNO-NCW vreest dat het voorstel van de minister vooral middelgrote en kleinere bedrijven opzadelt met ongewenste lastenverzwaringen en het bedrijfsleven in een nadelige positie plaatst ten opzichte van het buitenland. Daarnaast vindt VNO-NCW dat niet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het externe toezicht op de accountants moet uitvoeren, omdat dan een ongewenste vermenging van functies kan gaan plaatsvinden.

Het wetsvoorstel toezicht accountantsorganisaties wil dat de AFM:


1. Toezicht houdt op het toezicht door de beroepsorganisaties zélf op individuele accountants (voor zover het gaat om wettelijk verplichte controles);

2. Toezicht houdt op organisaties waar accountants werkzaam zijn.

Dat zou een aanzienlijke uitbreiding van de taak van de AFM betekenen, die uit het publieke belang niet te rechtvaardigen valt.

VNO-NCW stelt voor het toezicht op de beroepsuitoefening van accountants onder te brengen in een onafhankelijke Stichting Toezicht Accountants en niet bij de AFM. De minister zou het bestuur van die Stichting moeten benoemen. Zo wordt bereikt dat de uitoefening van het toezicht op accountants goed wordt gescheiden van het functioneren van de AFM als toezichthouder op de financiële markt. Bij toezicht door het AFM op accountants bestaat het risico van misbruik van vertrouwelijk commerciële bedrijfsinformatie door de AFM. Dit werkt negatief uit op de publieke controlefunctie van accountants. VNO-NCW bepleit daarom een separaat toezicht op accountants, zoals dat om dezelfde reden ook in de Verenigde Staten en Engeland is ingesteld.

VNO-NCW vindt wel dat de AFM in haar functie van toezichthouder op het gedrag van financiële markten kan worden ingeschakeld voor het verlenen van vergunningen aan accountantsondernemingen, voor zover zij werkzaamheden verrichten bij beursgenoteerde ondernemingen of financiële instellingen. Daar is immers het publieke belang het grootst en alleen dan worden onnodige administratieve lastenverzwaringen voor het MKB voorkomen.

Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat de kosten van toezicht en de uitvoering ervan worden gefinancierd door de onder toezicht gestelde accountantsorganisaties. Principieel is VNO-NCW van mening dat overheidstoezicht op markten of marktgedrag vanwege het algemeen belang moet worden gefinancierd uit algemene overheidsmiddelen.

Voor inlichtingen:
VNO-NCW: Media en Parlement 070 3490 167
www.vno-ncw.nl

10 nov 03 13:11