SP

'Gratis' belastingvoorstellen: het kan goedkoper en socialer

SP-Kamerlid Agnes Kant dient vandaag bij de behandeling van het belastingplan een aantal 'gratis' wijzigingsvoorstellen in. De SP wil de vergoeding voor zakelijke kilometers met de auto verhogen, het belastingvoordeel voor leaserijders en buitenlandse werknemers beperken en de fiscale kinderkorting voor arme gezinnen met ruim 100 euro verhogen. De suggesties zijn bedoeld om de belastingplannen eerlijker te maken en kosten geen geld, maar leveren juist op.

Kant stelt voor om de zogenaamde 30% regeling voor buitenlanders (waarbij 30% van het inkomen is vrijgesteld van belasting als vergoeding voor huisvestings- en scholingskosten), te beperken tot maximaal 21.000 euro. Dit maximum wordt pas bereikt bij een inkomen van 70.000 euro en levert de schatkist 110 miljoen euro op. De fiscale bijtelling voor de veelrijdende leasers moet op de huidige 25% van de cataloguswaarde blijven, terwijl voor de overige lease-auto's de voorgestelde 20% wordt overgenomen. Dit levert nog eens 107 miljoen euro op.

Kant heeft tevens een amendement ingediend om de verlaging van de zakelijke kilometervergoeding te beperken tot 19 eurocent, in plaats van de voorgestelde verlaging tot 17 cent. Dit kan door de onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer te blijven beperken tot 30 kilometer. Er blijft dan nog 40 miljoen over om eventueel buiten de fiscale sfeer extra te compenseren voor bijvoorbeeld de alpha-hulpen.

De voorgestelde verhoging van de fiscale kinderkorting moet alleen gebruikt worden voor inkomens tot modaal, waardoor deze groep er ruim 100 euro extra op vooruit kan gaan.

De wijzigingsvoorstellen van de SP leveren in totaal meer dan een kwart miljard euro op: drie keer het bedrag van de bezuiniging op de huursubsidie of vier keer de bezuiniging op het zittend ziekenvervoer.

Meer informatie: Agnes Kant, 06 51 26 29 18

10 nov 03 10:28