Het Nederlandse Rode Kruis

10 november: Dag van de Mantelzorg

Dankzij de oppashulp even er tussenuit

In Nederland helpen 3,7 miljoen Nederlanders familieleden of vrienden die gehandicapt zijn of gezondheidsproblemen hebben. Onder hen 2,4 miljoen die langdurig en intensief daarmee bezig zijn. Zij doen huishoudelijke dingen, helpen bij persoonlijke verzorging, verlenen verpleegkundige hulp en bieden door dit alles heen ook sociale en emotionele steun. Zij worden mantelzorgers genoemd.

Alltijd klaarstaan
De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend dat zij dit doen. Maar het kan ook teveel van het goede worden. Constant klaar moeten staan, bijna nooit eens tijd voor jezelf. Ongeveer tweehonderdduizend mantelzorgers voelen zich te zwaar belast. Zij kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken!

Lekker er tussenuit

Een terrasje pakken is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Het Rode Kruis heeft een aantal activiteiten en projecten voor deze groep mensen. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld even op de zieke passen: de oppashulp. De mantelzorger kan er dan lekker even tussenuit. Het hele gezin inclusief de niet-zieke leden kan op vakantie met het Rode Kruis. Het is een opluchting voor de mantelzorger om de zorg dan aan het Rode Kruis over te laten.

Op een aantal plaatsen in Nederland zijn er mantelzorgcafés waar mantelzorgers informatie en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook worden er uitstapjes georganiseerd speciaal voor mantelzorgers: zij gaan dan samen wat leuks doen zoals koken.