LOT

combinatie mantelzorg en werk moeilijk

Embargo tot maandag 10 november 9.15 uur

PERSBERICHT

Staatssecretaris Rutte ontbijt met mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg
Combinatie mantelzorg en werk is moeilijk of soms zelfs onmogelijk

Bunnik, 10 november 2003 Op deze landelijke Dag van de Mantelzorg zal staatssecretaris Rutte tijdens een ontbijt met mantelzorgers spreken over het combineren van mantelzorg en werk. Dit ontbijt vormt het startschot voor deze Dag. Uit de resultaten van een meldweek die de LOT, Vereniging van Mantelzorgers in september georganiseerd heeft, blijkt dat het voor veel mantelzorgers moeilijk of soms zelfs onmogelijk is hun mantelzorgtaak te combineren met een betaalde baan. De LOT vindt dan ook dat zwaar belaste mantelzorgers in aanmerking moeten komen voor (tijdelijke) ontheffing van de sollicitatieplicht en dat er een goede betaalde verlofregeling moet komen.

Mantelzorg is de verzamelnaam voor de langdurige en onbetaalde hulp, die mensen uit de naaste omgeving van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen bieden. Uit eerder onderzoek van het SCP bleek dat 1 op de 10 mantelzorgers de combinatie van mantelzorg en werk te zwaar vindt. Om de ervaringen van mantelzorgers zelf te horen, heeft de LOT, Vereniging van Mantelzorgers een meldweek georganiseerd. Er zijn eigenlijk twee groepen respondenten te onderscheiden: mantelzorgers met een betaalde baan en mantelzorgers die geen betaalde baan (meer) hebben. Mantelzorgers die nog wel werken geven aan dat de combinatie zwaar is, omdat zij soms gezondheidsklachten hebben door de overbelasting, omdat zij problemen hebben om de dingen goed te plannen, en omdat er onvoldoende afstemming is met bijvoorbeeld voorzieningen voor de dagopvang.
Mantelzorgers zonder betaalde baan geven aan dat zij het niet kunnen combineren om 24 uur per dag toezicht en zorg te moeten geven. Een aanzienlijk deel van de respondenten is door de dubbele belasting van mantelzorg en werk in de ziektewet of in de WAO terecht gekomen.

De LOT, Vereniging van Mantelzorgers vindt dan ook dat de volgende maatregelen genomen moeten worden om de combinatie mantelzorg en werk mogelijk te maken:

- zwaar belaste mantelzorgers moeten in aanmerking komen voor (tijdelijke) ontheffing van de sollicitatieplicht
- mantelzorg moet een belangrijk aandachtspunt zijn in de Levensloopregeling, waarbij verlof (gedeeltelijk) uit de collectieve middelen moet worden gefinancierd

- in reĂŻntegratietrajecten is ondersteuning van mantelzorgers vereist, waaronder het regelen van overname van zorg tijdens werktijden en het bemiddelen over afstemming van werktijden op de zorg

Na afloop van een ontbijt op 10 november dat staatssecretaris Rutte met een aantal mantelzorgers heeft, zullen de resultaten van de meldweek aan de staatssecretaris overhandigd worden.