Politie Flevoland

Alcoholcontrole

Lelystad 09-11-2003 - De politie heeft zaterdagavond en -nacht op zes lokaties in Lelystad gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. 12,5% van de gecontroleerde bestuurders (53) bleek alcohol gebruikt te hebben, 2,8% van de bestuurders (12) kwam boven de wettelijke limiet en kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed.

De controle werd uitgevoerd door twintig politiemensen. In totaal werden 426 bestuurders gecontroleerd. Hiervan hadden er 53 alcohol genuttigd (12,5%). Veertien bestuurders zaten bij de blaastest op straat boven de limiet en werden aangehouden. Bij de hieropvolgende ademanalyse bleken twaalf bestuurders echt boven de streep te zitten. Zeven van hen kregen een boete van 190 euro. Een Poolse bestuurder kreeg een boete van 300 euro. Omdat hij die niet kon betalen werd zijn auto in beslag genomen. De andere vier bestuurders kregen een proces-verbaal.

Eén bestuurder kwam boven de grens van 570 ug/l (hij blies 650 ug/l =
1,47 promille) en kon meteen zijn rijbewijs inleveren.

Eén van de verdachten, een vrouw die 190 euro boete had gekregen, werd bij het politiebureau opgehaald door haar vriendin. Deze vriendin bleek echter zelf eveneens onder invloed te rijden. Zij blies 650 ug/l en kon eveneens meteen haar rijbewijs inleveren.

Bijzondere controle
Deze alcoholcontrole was een AVV-controle (Adviesdienst Verkeer en Vervoer). Daarbij wordt van alle gecontroleerde bestuurders gegevens verzameld om daarmee een analyse te kunnen maken van het alcoholgebruik in het verkeer. Deze controles worden in de loop van het jaar in alle provincies gehouden. Doordat de controles elk jaar op nagenoeg dezelfde manier plaatsvinden, kunnen ook trends en de effecten van voorlichting en handhaving gemeten en vergeleken worden.

Dezelfde controle heeft in de afgelopen weken ook plaatsgevonden in Noordoostpolder, Urk en Almere.