Rijksdienst voor de Monumentenzorg

PERSBERICHT
Zeist, 7 november 2003

RIJKSDIENST MONUMENTENZORG WIL NOODMAATREGELEN ENKA

Vooruitlopend op de definitieve aanwijzing tot rijksmonument van de Enka fabriek in Ede, wil de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) omwille van de brand-veiligheid op het terrein, niet-monumentale onderdelen preventief slopen. Op deze manier wil de RDMZ de monumentale waarden, die als gevolg van herhaaldelijke brandstichtingen in het geding zijn, veiligstellen.

De RDMZ adviseerde de gemeente Ede al eerder om de brandgevaarlijke onderdelen zoals zachtboard en houten wanden te laten verwijderen, gevelopeningen van gebouwen met sheddaken dicht te metselen en zogenaamde brandgangen, door ontmanteling van stroken dakbedekking, aan te brengen waardoor de kans op overslag van brand wordt verkleind. Nu de brandstichtingen aanhouden komt de RDMZ noodgedwongen met het aanvullende advies enkele niet-monumentale gebouwen preventief te slopen. Hierdoor wordt het 42 hectare grote terrein overzichtelijker en daarmee beter te beveiligen. In de huidige situatie zullen deze aanvullende noodmaatregelen het behoud van monumentale onderdelen ten goede komen.
De meeste gebouwen die voor sloop in aanmerking komen zijn jonger dan 50 jaar en vallen buiten de aanvraag om aangewezen te worden tot rijksmonument. Enkele onderdelen die wel ouder dan 50 jaar zijn, zijn door brand zodanig aangetast dat van voorbescherming conform artikel 5 van de Monumentenwet 1988 geen sprake meer kan zijn. De te slopen onderdelen vormen samen nog geen 10% van het totale bebouwde oppervlak.
Verder adviseert de RDMZ de eigenaar maatregelen te treffen om de toegang tot de gebouwen op het terrein te bemoeilijken. Denkbare maatregelen zijn het dichten van gaten in de omheining van het terrein, het dichtmetselen van toegangen tot de westvleugel, het plaatselijk verlichten van het terrein en het intensiveren van de beveiliging.
Nu de Raad van Cultuur conform de artikel 3 procedure haar advies over aanwijzing tot rijksmonument heeft gegeven, wacht de RDMZ op het advies van de Gemeente Ede, dat zij na een eerder uitstel, naar verwachting op 18 december a.s. zal uitbrengen. Pas dan zal de RDMZ, namens de Staatssecretaris van Cultuur, binnen enkele maanden versneld haar eindadvies bekendmaken.
Steeds vaker adviseert de RDMZ over gebieden, gezichten en grootschalige militaire en industriële complexen, zoals nu het Enka-terrein. Andere voorbeelden zijn het Hembrugterrein in Zaanstad, Hart van Zuid in Hengelo, DRU-terrein in Gendringen of het KEMA-terrein in Arnhem. De Rijksdienst is groot voorstander van een gebiedsgerichte aanpak, waarin behoud en ontwikkeling zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd.


---
Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edzard Prent, accounthouder Gelderland, tel. 030-6983265, of Ben de Vries, woordvoerder RDMZ, tel. 030-6983475, b.devries@monumentenzorg.nl
---