Gemeente Soest

Sluiting vliegbasis
Nieuw woonruimteverdelingsysteem van start
Woningzoekenden kunnen nu inschrijven voor loting in 2004

Sinds 1 november kunnen woningzoekenden uit Soest en Soesterberg zich inschrijven voor het nieuwe woonruimteverdelingsysteem, waarbij woningen via loting worden toegewezen. De inschrijfformulieren zijn te vinden op de website www.woonruimteverdeling.nl, of aan te vragen bij WVS, tel.035-6409498
Iedereen die zich voor 1 januari 2004 inschrijft, krijgt een persoonlijk nummer waarmee vanaf 1 januari 2004 gereageerd kan worden op vrijkomende huurwoningen in Soest en Soesterberg. Zonder persoonlijk nummer kan niet worden meegeloot.

Na een reeks van besprekingen hebben de Gemeente Soest, Portaal en SCW in augustus 2003 een contract getekend waarin is afgesproken dat met ingang van 1 januari 2004 de woonruimteverdeling door de corporaties zal worden verzorgd, onder de naam WoonruimteVerdeling Soest/Soesterberg (WVS). Het loket van WVS is gevestigd in het Servicepunt van Portaal aan de Laanstraat 84 in Soest. De WVS-medewerkers staan woningzoekenden te woord, helpen hen en begeleiden hen bij het inschrijven, bij het aanvragen van urgentie en dergelijke.

Inschrijfformulieren
Woningzoekenden die in het afgelopen jaar middels woonbonnen hebben gereageerd worden via een mailing op de hoogte gebracht van de veranderingen. Naast een brief ontvangen zij een folder met informatie over het nieuwe systeem, een inschrijfformulier en werkgeversverklaring. De formulieren en informatie zijn ook te vinden op www.woonruimteverdeling.nl. De ingevulde formulieren dienen te worden ingeleverd bij WVS, Laanstraat 84 in Soest. Daar wordt de inschrijving op volledigheid gecontroleerd en kan het inschrijfgeld EUR 25,- worden betaald (alleen per pin- of chippas!). De formulieren kunnen daarom niet worden opgestuurd, maar moeten aan het WVS-loket worden ingeleverd.

In november kunnen de inschrijvingen nog niet verwerkt worden. De medewerkers nemen deze maand dus alleen de formulieren in ontvangst en controleren deze op volledigheid. Het systeem genereert een bewijs van inschrijving, waarop de ingevoerde gegevens en uw inschrijfnummer staan vermeld. Dit wordt zo spoedig mogelijk aan de ingeschreven woningzoekenden toegezonden. Inschrijvingen die voor 1 januari 2004 worden geaccepteerd zijn geldig tot 31 december 2004. Inschrijvingen zijn vanaf 1 januari 2004 een jaar geldig en moeten daarna worden verlengd (tegen betaling van EUR 15,-).

Reageren vanaf januari 2004
In de tweede week van januari 2004 verschijnt de eerste krant met woningaanbod waarop woningzoekenden met een inschrijfnummer kunnen reageren en worden de eerste woningen via het nieuwe systeem toegewezen. Reageren kan dan via een woonbon uit de krant, maar ook via de eigen internetsite van WVS www.woonruimteverdeling.nl. Op die site is ook alle informatie te vinden over de nieuwe manier van woningen door loting toewijzen en zijn formulieren te downloaden.
---

'Soest in jaartallen'

In 1601 werd de laatste wilde wolf in het Sticht gevangen. Omstreeks diezelfde tijd verdween het dorp Hees, in 1816 kreeg Soest officieel een gemeentewapen en in 1979 reed de laatste bus van Tensen. Zo maar wat feiten uit de geschiedenis van Soest. Aan de vooravond van de viering van 975-jaar Soest is een jaartallenoverzicht van de geschiedenis van ons dorp een 'must'.

Hans Kruiswijk stelde een calendarium samen van de Soester geschiedenis met de bedoeling een bijdrage te leveren aan het historisch besef van de Soesters. In een fullcolour gedrukt drieluik presenteert hij op speelse wijze 'Soest in jaartallen'. Het drieluik biedt allerlei wetenswaardigheden en foto's van Soest. Daarnaast worden feiten vermeld uit de wereld 'buiten Soest', die wellicht leiden tot een relativerende glimlach. De keuze van de jaartallen en feiten uit de Soester geschiedenis is volstrekt willekeurig en beoogt geen complete weergave te zijn van alles wat er in 975 jaar in Soest heeft plaatsgevonden. De keuze is gemaakt op grond van wat de samensteller interessant, leuk, boeiend of verrassend vond. Henk Gerth tekende voor de correctie van de jaartallen en feiten, zoals die uit meerdere bronnen zijn verzameld.

De gemeente Soest heeft het calendarium op dinsdagavond 4 november jl. aan de nieuwe inwoners van Soest aangeboden als opwarmertje voor de viering van het 975-jarig bestaan van hun nieuwe gemeente in 2004. Inwoners van Soest die over een exemplaar van 'Soest in jaartallen' willen beschikken, kunnen dit (zolang de voorraad strekt) gratis afhalen bij de receptie in de hal van het gemeentehuis.
---

Korte berichten n.a.v. B&W-besluiten d.d. 4 november 2003

Subsidie voor deskundigheidsbevordering buurtwerk Overhees Aan de Stichting Thuiszorg Eemland is een subsidie verstrekt van EUR 950,-- voor deskundigheidsbevordering van het buurtnetwerk Overhees. Dit buurtnetwerk is sinds 2002 actief en de leden hebben aangegeven dat zij iets aan deskundigheidsbevordering willen doen. Daarvoor hebben zij de cursus 'praten,doen of laten' uitgezocht, die gegeven wordt door het Servicebureau Preventie van Bureau Jeugdzorg, In deze cursus wordt speciaal aandacht besteed aan signalen bij kinderen, kindermishandeling en groepsvorming van het buurtwerk Overhees.

Restaurant in kelder Burgemeester Grothestraat 6-6A Het verzoek van drankenhandel Van der Linden aan de Burgemeester Grothestraat 6-6a voor het hebben van een restaurant in de kelder heeft gedurende 4 weken ter inzage gelegen. Tegen de voorgenomen vrijstelling van het bestemmingsplan zijn zienswijzen ingediend (bezwaren). De bezwaren richtten zich op aantasting privé woongenot door bevoorrading, stank - en geluidsoverlast door de openingstijden, de openingstijden van het restaurant en verkeer- en parkeeroverlast. De bezwaren zijn ongegrond verklaard. Geconcludeerd is dat het privé woongenot niet geschaad wordt door de aanwezigheid van een restaurant. Het college van B&W zal vrijstelling van het bestemmingsplan conform artikel 19 lid WRO verlenen.

Showroom woningstoffeerderij in het pand Steenhoffstraat 50 Het college van B&W heeft besloten alsnog medewerking te verlenen aan een vrijstelling van het bestemmingsplan voor de vestiging van een woningstoffeerderij aan de Steenhoffstraat 50. De komst van de showroom zal geen onaanvaardbare verhoging van de parkeerdruk in de omgeving opleveren. Op het bij het pand behorende terrein bestaat de mogelijkheid tot het parkeren van meerdere auto's.

Bezwaren weigering kapvergunning
Het bezwaar tegen de weigering van een vergunning voor het kappen van
1 eik op het perceel Insingerstraat 72a is ongegrond verklaard. Uit onderzoek is gebleken dat de eik een vitale boom is en dat er niets op wijst dat er problemen met de gezondheid van de boom zijn.

Intrekking bouwvergunning 21 zomerhuisjes bungalowpark 't Jachthuis De eerder verleende vergunning voor de bouw van 21 zomerhuisjes op het terrein van het bungalowpark 't Jachthuis is door de vergunninghouder, na bezwaren (te hoog en geen clustering van bebouwing) door omwonenden, ingetrokken. In overleg met de buurt zal getracht worden tot een nieuw bouwplan te komen dat op meer steun kan rekenen.

Plaatsen borden Kamermuziekfestival te Utrecht
Een verzoek om driehoeksborden te mogen plaatsen voor het Kamermuziekfestival in Utrecht is afgewezen. Het beleid van de gemeente is om alleen reclame langs wegen toe te staan voor evenementen binnen de gemeente Soest.

---

Bladafvoer

Zowel de gemeente als de RMN worden op dit moment regelmatig gebeld door inwoners, die hun stoep hebben aangeveegd, met het verzoek de bladeren af te voeren. Dit is niet mogelijk.
Deze week is de RMN ( Reinigingsbedrijf Midden Nederland) gestart met bladruimen in Soesterberg. Hierna komen de volgende wijken aan de beurt: Soest-Zuid, Smitsveen, Klaarwater, De Engh, Overhees, Soestdijk en 't Hart. De bladactie gaat door tot alle wijken aan de beurt zijn geweest. Slechte weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden vertragen.

Mocht men zelf toch blad geruimd hebben, dan kan men dit in de bruine container doen . Blad mag in plastic zakken worden aangeboden bij het grof vuil na telefonische afspraak via nummer 0800 - 766 2000. Helaas komt het dan niet in het composteerproces maar wordt het gewoon met het restafval verbrand. Wordt het blad naar "De Schans" gebracht, dan wordt het wel gescheiden van restafval. Zelf composteren blijft natuurlijk ook een mogelijkheid.

---

Campagnebus 'Een goede start' bezoekt Soest

Informatie voor ouders van peuters

Op woensdag 12 november 2003 is de gele Amerikaanse schoolbus van Forum (instituut voor multiculturele ontwikkeling) in Soest. Ouders van peuters kunnen in de bus terecht voor informatie over vroeg- en voorschoolse activiteiten. De Forum-medewerkers staan hen en andere geïnteresseerden te woord en tonen een video. Daarnaast staan bij diverse instellingen en scholen de deuren open. Ouders kunnen daar materiaal bekijken, groepen leerlingen aan het werk zien en vragen stellen.

Het is belangrijk dat kinderen vanaf twee jaar naar de peuterspeelzaal of voorschool gaan. Daar wordt gewerkt met speciale programma's, waardoor zij spelenderwijs leren. Dat is belangrijk voor later, omdat kinderen zo de taal goed kunnen leren en beter mee kunnen komen op de basisschool.

De gemeente Soest is overtuigd van dit belang en organiseert samen met Forum en de Stichting Onderwijs Voorrang Eemland (Sovee) de VVE Oudercampagne, om ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar over de voor- en vroegschoolse activiteiten in Soest te informeren.

De slogan van deze campagnedag is:
Samen met uw kind werken aan een goede toekomst, omdat peuters die spelen leren voor later.

Programmaoverzicht woensdag 12 november 2003

's Ochtends:
De Amerikaanse bus staat van 9.30 tot 12.00 uur bij peuterspeelzaal Dikkie Dik, Albert Cuyplaan 200
Open huis bij: Basisschool Desmond Tutu
Bezoek taalgroep Dikkie Dik
Speel-O-Theek
Buitenspeelgoed-uitleen Jan Huygen
Voorleesuurtje bibliotheek in Dikkie Dik

's Middags:
De Amerikaanse schoolbus staat van 13.00 tot 15.30 uur bij peuterspeelzaal Pippeloentje /
basisschool Klimop,Weegbreestraat 104/106
Open huis bij: Basisschool Klimop
Peuterspeelzaal Pippeloentje
Buitenspeelgoed-uitleen Annemaria koekoek
Buurthuis De Praatpaal
Voorleesuurtje door de bibliotheek in Pippeloentje
---

Kennismakingsprogramma's Kies je Sport in volle gang

Karate Bijna 120 kinderen uit de groepen 6 van de basisscholen in Soest nemen deel aan Kies je sport. Zij trainen 4 weken lang één keer per week de sport die zij hebben uitgekozen.
De eerste week is achter de rug en de kinderen zijn enthousiast over hun nieuwe sport en training en kijken al weer uit naar de volgende week. De sportaanbieders en trainers hebben hun nieuwe pupillen met leuke en professionele introductietrainingen ontvangen en proberen de kinderen zo veelzijdig en deskundig mogelijk kennis te laten maken met hun sport.

Doel van Kies je sport is kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met verschillende sporten en sportverenigingen en -instellingen in Soest en Soesterberg. Door deel te nemen aan de cursussen kunnen de kinderen een gefundeerde keuze maken voor een langdurige sportbeoefening in een tak van sport die het beste bij hen past. Het enthousiasme van de eerste periode is een goede reclame voor de volgende Kies je sport-periode die in het voorjaar van 2004 wordt gehouden met nog meer nieuwe te kiezen sporten. De populairste sporten op dit moment zijn Kidsdance, Aerobics, Karate, Judo, Badminton, tafeltennis en Volleybal.

---

Werken aan wegen

Voor de komende periode zijn (bij voldoende goede weersomstandigheden) de volgende werkzaamheden gepland:

Soesterbergsestraat:
Dinsdag 4 november 2003 start de 2e fase van de renovatie van de bomen langs de Soesterbergsestraat. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van Amerikaanse eiken en het herplanten van moeraseiken. De werkzaamheden zullen, behoudens onvoorziene omstandigheden, tot 21 november 2003 duren. Tijdens de uitvoering zal het verkeer, op het gedeelte binnen de bebouwde kom van de Soesterbergsestraat, hinder kunnen ondervinden van de werkzaamheden. De werkzaamheden zullen zoveel mogelijk buiten de ochtend- en avondspits plaatsvinden.
---

Het groen komt eraan!

Het plantseizoen breekt binnenkort weer aan. Vanaf half november zijn de plantomstandigheden het meest ideaal. Niet te heet, niet te droog en nog niet te koud. De gemeente Soest gaat daarom vanaf november beginnen met het planten van rozen, heesters, haagplantsoen en bomen.

In welke tijd van het jaar het beste kan worden geplant hangt af van verschillende factoren, voor bomen geldt dat ze zich in ieder geval in vegetatierust moeten bevinden, de boom is dan in een soort van winterslaap. In het algemeen is dit van half november tot half april. Een boom of heester die voor de winter wordt geplant, kan nog nieuwe wortels vormen voordat de bodemtemperatuur te sterk daalt. In het voorjaar slaat de boom hierdoor makkelijker aan en de boom is hierdoor in de zomer minder gevoelig voor droogte.
De gemeente Soest plant bij voorkeur in het najaar om dat voorjaarsaanplant als nadeel heeft dat men door de voorjaarswarmte in tijdnood komt: de planten lopen uit, de verdamping komt op gang en er is dan kans op uitdroging.

Er zijn meerdere redenen waarom de gemeente Soest plantwerkzaamheden uitvoert:

* een laan moet worden verjongd of een aanplant van twee jaar geleden kent uitval, zodat vervanging van de afgestorven beplanting noodzakelijk is;

* er wordt een nieuwe buurt of wijk, bijv. Boerenstreek, gebouwd;
* of in het kader van stadsvernieuwing vindt renovatie van een wegvak, en dus ook van de beplanting, plaats.

Dit najaar en komend voorjaar komen alle bovenstaande opties aan bod: in de nieuwbouwwijk Boerenstreek wordt gestart met de nieuwe aanplant, het buurtpark Koningsweg wordt ingeplant, de vervangende beplanting wordt geplant, de wegreconstructies worden aangekleed en er zijn een dertigtal renovaties van plantvakken die sterk verouderd zijn. De omwonenden van de nieuwe aanleg zijn bij de planvorming geïnformeerd over de groenplannen. De omwonenden van de renovaties hebben de laatste dagen een brief ontvangen waarin de reden van renovatie en de nieuwe beplanting wordt omschreven. De meest voorkomende reden van renovatie is de aanwezigheid van wortelonkruiden, met name kweekgras, in een plantvak. Het vak geeft door de aanwezigheid van deze onkruiden een lelijke aanblik. Wortelonkruiden zijn zeer moeilijk te verwijderen uit een plantvak, alleen door het verwijderen van de bovenste grondlaag en het aanbrengen van nieuwe beplanting kan er weer een gewenst beeld ontstaan.
De komende tijd wordt het meeste grondwerk uitgevoerd zodat begin november meteen met de plantwerkzaamheden gestart kan worden.

De gemeente Soest streeft er naar om voor de kerst in ieder geval alle bomen en bij voorkeur alle heesters te hebben geplant. Het plantmateriaal heeft dan de meeste kans van slagen.

Wie hierover vragen of opmerkingen heeft kan informatie inwinnen bij mevr. van den Herik, vormgever stedelijk groen van de afdeling Wijkbeheer, Groen- en Infrastructuur op telefoonnummer 035-6093676.
---

'Zwemmen voor vrouwen' groot succes!

Een deelnemersaantal van 30 tot 40 vrouwen werd er maximaal verwacht. Het werden er bijna 60. Het eerste zwemuurtje voor vrouwen op vrijdagavond mag een succes genoemd worden.
Vol spanning wachtten de initiatiefnemers van het project (Stichting NIZA, Balans en de sportcoördinator van de gemeente Soest) vrijdag 24 oktober op het aantal vrouwen dat daadwerkelijk om 21.30 uur in het zwembad een kaartje zou komen kopen. Al snel bleek de enorme interesse van de vrouwen voor het uurtje zwemmen.Vlak voordat de dames het zwembad betraden, werden de door de vrouwen zelfgenaaide gordijnen opgehangen. Dat deze gordijnen gemaakt waren van lappen stof in de kleuren van de Nederlandse vlag was een leuk detail.

Het project zal een proefperiode van drie maanden kennen, waarbij iedere vrijdagavond van 21.30 uur tot 22.30 uur vrijzwemmen voor vrouwen wordt aangeboden. Na een positieve evaluatie zal het project gecontinueerd worden en zo mogelijk uitgebreid worden met een cursus. Afgelopen vrijdag waren er namelijk ook vrouwen aanwezig die het zwemmen niet beheersten. Deze werden door anderen enkele kneepjes bijgeleerd en door de beweegbare bodem, die op een acceptabele hoogte werd gezet, konden de vrouwen zonder gevaar in het wedstrijdbad. De reacties waren positief. De initiatiefnemers en de deelnemende vrouwen hopen dat het aantal de komende tijd ook hoog blijft.

Vrouwen die ook eens een kijkje willen nemen bij het zwemmen zijn iedere vrijdag om 21.30 uur van harte welkom in het Spleasure Centrum aan de Dalweg. Voor meer informatie over het zwemmen kan contact opgenomen worden met Rachel Wouters, sportcoördinator gemeente Soest (6093540) of Marion Foppele van Stichting Balans (6017615).
---

Eenmalige uitkering langdurig werklozen Baarn, Bunschoten en Soest

Onlangs is door de drie gemeenten Baarn, Bunschoten en Soest besloten dat mensen die langdurig werkloos zijn in aanmerking kunnen komen voor een éénmalig bedrag ('langdurigheidstoeslag'). De hoogte van het bedrag hangt af van de gezinssamenstelling. Zo krijgt een echtpaar EUR 450,- , een alleenstaande ouder EUR 400,- en een alleenstaande EUR 320,- Bijstandscliënten van de Sociale Dienst Baarn, Bunschoten, Soest die recht hebben op de uitkering, ontvangen deze automatisch. Alle anderen moeten de eenmalige uitkering zelf aanvragen in hun eigen gemeente.

Wie komt in aanmerking voor eenmalige uitkering? Personen ouder dan 22 en jonger dan 65 jaar en die
1. onafgebroken 5 jaar werkloos zijn en die
2. in die periode niet meer aan uitkering hebben ontvangen dan het bijstandsniveau en

3. waarvan het inkomen bestaat uit een bijstands-, IOAW-, IOAZ of ANW-uitkering of een WAO-, WAZ-, of WAJONG-uitkering, berekend naar een arbeidsongeschiktheid van tenminste 80 % en
4. niet meer vermogen hebben dan EUR 9950,- (voor echtparen en alleenstaande ouders) of EUR 4975,- (voor alleenstaanden).

De Sociale Dienst Baarn, Bunschoten, Soest zal automatisch voor alle bijstandscliënten beoordelen of er recht op de eenmalige uitkering bestaat. Met name gaat het om mensen die onafgebroken gedurende de afgelopen 5 jaar een uitkering hebben gehad ingevolge de Algemene bijstandswet via Baarn, Bunschoten of Soest. Deze cliënten hoeven de eenmalige uitkering dus niet zelf aan te vragen. Alle anderen dienen zelf een aanvraag in te dienen. Mensen met een IOAW- of IOAZ- uitkering zijn óók bekend bij de Sociale Dienst, maar moeten wél een aanvraagformulier invullen omdat er niet in alle gevallen recht zal zijn in verband met eventueel vermogen of vrijgelaten inkomsten.

Voor alle mensen die geen uitkering van de Sociale Dienst hebben, is vanaf medio november een aanvraagformulier verkrijgbaar in het gemeentehuis in Baarn en Bunschoten en bij de Sociale Dienst, locatie Soest. Normaal gesproken dienen aanvragen om bijstand ingediend te worden bij de sociale dienst op de locatie Soest. Echter, aanvragen om de extra uitkering dienen bij uitzondering ingediend te worden in de afzonderlijke gemeenten. Dus Baarnse inwoners vragen de uitkering aan in Baarn, inwoners van Bunschoten doen dat in Bunschoten en Soesters/Soesterbergers vragen de uitkering in Soest aan.

Extra inkomsten gehad?
Indien u in de afgelopen 5 jaar inkomsten uit of in verband met arbeid heeft gehad, al is dat maar een korte tijd, heeft het geen zin een aanvraag in te dienen. Inkomsten uit of in verband met arbeid zijn bijvoorbeeld loon, pensioen, een ziektewet of
werkloosheidswetuitkering. Ook een WAO-, WAZ of WAJONG-uitkering worden gezien als arbeidsinkomsten, behalve indien de WAO-, WAZ- of WAJONG-uitkering al gedurende 5 jaar wordt berekend naar een arbeidsongeschiktheid van minimaal 80 %.
Personen met een studiebeursinkomen hebben geen recht op de eenmalige uitkering, omdat studenten niet als werkloos worden aangemerkt. Ook heeft het geen zin om een aanvraag in te dienen als het inkomen in de afgelopen 5 jaar meer heeft bedragen dan het bijstandsniveau, zelfs als dat maar gedurende korte tijd is geweest.

Eenmalige uitkering aanvragen
De bijstandscliënten die daarvoor in aanmerking komen, krijgen begin december het geld automatisch overgemaakt op hun bank- of girorekening. Anderen moeten de eenmalige uitkering zelf aanvragen.

De aanvragen kunnen tot uiterlijk 1 februari 2004 worden ingediend. Heeft u nog vragen dan kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur terecht bij de Sociale Dienst Baarn, Bunschoten, Soest via telefoonnummer 035-6093553.

---

Waarschuwing voor valse acquisitie gemeentegids

Op dit moment worden inwoners/bedrijven benaderd door een uitgever met het verzoek om een advertentie te plaatsen in de gemeentegids Soest 2004. Het gaat dan niet om de officiële gemeentegids Soest. De gemeentegids Soest 2003/2004 is in mei jl. verschenen. De gemeentegids 2004/2005 verschijnt mei volgend jaar. Deze uitgave wordt geheel verzorgd door uitgeverij Akse Media BV te Den Helder. Ook de advertentieacquisitie valt onder de verantwoordelijkheid van deze firma.
geïnformeerd te worden over het wel en wee van de gemeente Soest: deze website, de gemeentelijke teksttv- en teletekstpagina's op Omroep Amersfoort, de wekelijkse bekendmakingen 'Op 't Hoogt Actueel' plus de maandelijkse voorlichtingskrant 'Op 't Hoogt' in de Soester Courant en het radioprogramma "Van het Raadhuisplein", iedere woensdag van 11 tot 12 uur op Radio Soest (met de herhaling op zondag - ook van 11 tot 12 uur) .