Politie Limburg-Noord

Politie Limburg-Noord past besluitvormingsproces aan

Venlo 07-11-2003 - Een van de aanbevelingen van de in september jongstleden gehouden bestuursconferentie van de politie Limburg-Noord om het besluitvormingsproces aan te passen, is vrijdag 7 november door het Regionaal College overgenomen. Vanaf 1 januari 2004 krijgen de Districtelijke Driehoeken een meer nadrukkelijke voorbereidingsrol voor de vergaderingen van het Regionaal College en krijgt het Dagelijks Bestuur een nieuwe vorm. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de roep om meer bestuurlijke betrokkenheid in de besluitvorming.

De aanbevelingen kwamen tot stand naar aanleiding van de bespreking van het rapport Regio in Balans. In het rapport wordt verslag gedaan van een onderzoek naar het functioneren van de bestuurlijke afstemming op regionaal, districtelijk en lokaal niveau en de beleving van de ontwikkelingen bij de politie bij de direct betrokken bestuurders. Volgens het rapport zijn bestuurders en andere betrokkenen tevreden over het contact met de politie op lokaal niveau. De districtelijke driehoeken functioneren van matig tot goed en over het Adviescollege zijn de meningen verdeeld. Ook de rol en het functioneren van het Regionaal College worden door de meesten kritisch benaderd.

Wijzigingen
De beleidsdocumenten zullen voortaan worden besproken in het Dagelijks Bestuur, de Districtelijke Driehoeken, de Ondernemingsraad en het informeel Regionaal Georganiseerd Overleg met de vakbonden. Nadat de documenten zijn besproken in de driehoeken vindt er vaststelling plaats in het Regionaal College. De voorbereidingsrol van het Adviescollege wordt overgenomen door de Districtelijke Driehoeken. Daarbij is een goede informatie-uitwisseling van groot belang. Het nieuwe Dagelijks Bestuur zal straks daarom bestaan uit de leden van de Regionale Beheersdriehoek (het huidige DB) en de voorzitters van de Districtelijke Driehoeken. De beheersdriehoek bestaat uit de korpsbeheerder, de plaatsvervangend korpsbeheerder, de hoofdofficier van justitie en de korpschef. Dit alles leidt tot het volgende besluitvormingsproces:
Dagelijks Bestuur vergadert ca. 10 maal per jaar Regionale Beheersdriehoek vergadert ca. 10 maal per jaar Driehoeksoverleg in elk district vergadert ca. 4 maal per jaar Regionaal College vergadert 2 maal per jaar

Gemeenteraden
De Districtelijke Driehoek is verder een belangrijk orgaan in de uitwisseling van informatie tussen de politie-organisatie en de gemeenten. Het lokale veiligheidsbeleid wordt ingebracht in het Districtelijk Driehoeksoverleg zodat dit een rol kan spelen in de beleidsvorming door de politie. Omgekeerd brengen de burgemeesters de beleidsstukken van het Regionaal College in de gemeenteraden.

Integrale communicatie
Tijdens de bestuursconferentie werd het belang van een goede communicatie onderstreept. Het is noodzakelijk om een adequaat beeld van de door de politie te leveren diensten aansprekend uit te dragen. Burgemeesters, openbaar ministerie en de politie zullen de communicatie over politiezorg en veiligheid richting de burgers en andere relevante partijen meer moeten afstemmen.

Politiesterkte
Het Regionaal College heeft vrijdag uitgebreid stilgestaan bij de politiesterkte van de regio Limburg-Noord. In een notitie over dit onderwerp komt een aantal conclusies naar voren:

De regio Limburg-Noord heeft op basis van het landelijke budget verdeelsysteem, in verhouding tot het aantal inwoners, minder politie dan andere regios. Daar staat tegenover dat Limburg-Noord een relatief veilige regio is, als je kijkt naar het aantal misdrijven per inwoner (71 per 1000 inwoners, landelijk: 84 per 1000 inwoners). Wel is de werklast van de regio hoog als het gaat om verkeersongevallen per medewerker. (43,2 gewonden per 100 ftes, landelijk: 22,9 per 100 ftes). Daarnaast heeft Limburg-Noord te maken met meer letselongevallen en daardoor dus ook meer slachtoffers. Ook zijn in het huidige verdeelsysteem parameters meegenomen die voor onze regio belangrijk zijn, zoals bereikbaarheid/ beschikbaarheid en de grensligging. Met de Minister werd eerder afgesproken dat in 2005 het Budget Verdeelsysteem tegen het licht zal worden gehouden.

De regio heeft de beschikbare middelen zo optimaal mogelijk proberen om te zetten in arbeidscapaciteit. De toename van het budget van het korps Limburg-Noord was de afgelopen jaren minder (4,85%) dan die van het totale politiebudget (10,21%). Wel nam het aantal fulltimebanen in Limburg-Noord van 1998 tot 2002 in dezelfde mate toe (18,79%) als in de rest van Nederland (18,3%). De verdeling van de politiesterkte over de vier districten Venray, Weert, Venlo en Roermond sluit aan bij de intensiteit en de aard van de meldingen en de criminaliteit in elk district.

(