Gemeente Voorschoten

Persberichten - Langdurigheidstoeslag voor minima Uitgebracht op: vrijdag 7 november 2003

De gemeenteraad heeft in 2003 de gemeentelijke regeling 'Langdurigheidstoeslag 2003' vastgesteld. Deze tijdelijke regeling is bedoeld voor huishoudens die langdurig (minimaal 60 maanden) moeten rondkomen van een minimuminkomen en in 2003 geen uitzicht hebben op betaalde arbeid. Hierbij geldt als peildatum 1 juli 2003. De regeling is gebaseerd op landelijke afspraken om langdurige minima in het jaar 2003 een extraatje te geven.

De regeling geldt tot en met 31 december 2003. Na 31 december 2003 kan er geen beroep meer op de regeling worden gedaan. Personen die reeds vóór 1 juli 1998 van de gemeente een uitkering ontvangen op grond van de Abw, Ioaw of Ioaz en aan de voorwaarden voldoen, krijgen de toeslag automatisch uitgekeerd. Hierover ontvangen zij een brief. Mensen die tot de doelgroep behoren, maar geen of korter dan 5 jaar een uitkering van de gemeente ontvangen, kunnen tot uiterlijk 31 december 2003 een aanvraag indienen.

Voor wie is de regeling?
De regeling geldt voor personen die jonger zijn dan 65 jaar. Om in aanmerking te komen voor de regeling moet duidelijk zijn dat de uitkeringsgerechtigde minimaal 60 maanden een inkomen ontvangt op sociaal-minimumniveau en geen arbeidsmarktperspectief heeft binnen 12 maanden. Onder uitkeringsgerechtigden worden ook inwoners verstaan met een uitkering op grond van de Algemene Nabestaandenwet (ANW) of inwoners met een volledige uitkering op grond van de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), die voor 80 tot 100% zijn afgekeurd. Het niveau van het sociaal minimum is voor deze eenmalige toeslag vastgesteld op 100% van de geldende bijstandsnorm.

Wie komen niet in aanmerking?
Mensen met een Werkloosheidswet-uitkering (WW) of met een WAO-uitkering die voor minder dan 80% zijn afgekeurd, komen niet in aanmerking voor de regeling. Het feit dat deze mensen een dergelijke uitkering ontvangen, betekent dat zij nog uitzicht op werk hebben. Inwoners met (parttime) werk komen niet voor de regeling in aanmerking. Daarnaast zijn studenten en mensen van 65 jaar en ouder uitgesloten van de regeling.

Wat kan ik krijgen?
Per gezin (alleenstaande, alleenstaande ouders en echtparen) is een bedrag van 90,00 beschikbaar. Dit bedrag is voor iedereen gelijk.

Waar en hoe kan ik langdurigheidstoeslag aanvragen? Uitkeringsgerechtigden die reeds 5 jaar een uitkering ontvangen van de gemeente en dus bij ons bekend zijn, krijgen automatisch bericht. Voor alle overige uitkeringsgerechtigden en personen die tot de doelgroep behoren, is een formulier verkrijgbaar aan het loket van de sociale dienstverlening bij de afdeling Burgerzaken. Op dit formulier staat beschreven welke bewijsstukken u moet inleveren. Deze bewijsstukken zijn noodzakelijk voor de beoordeling van uw verzoek. Heeft u geen of onvoldoende gegevens overgelegd, dan kan uw aanvraag niet in behandeling worden genomen. U krijgt wel nog gedurende een bepaalde tijd de gelegenheid de gevraagde gegevens in te leveren. Levert u het gevraagde niet in, dan wordt uw verzoek alsnog niet in behandeling genomen.

Tot wanneer kan ik een verzoek indienen?
U kunt tot uiterlijk 31 december 2003 een verzoek om langdurigheidstoeslag indienen. Aanvragen die na deze datum binnenkomen, worden niet meer in behandeling genomen.

Meer informatie?
Gedurende de ochtendopenstelling van het gemeentehuis tussen 09.00 en 10.30 uur contact opnemen met de administratie van de afdeling Sociale dienstverlening, telefoon: (071) 5600 600.


- einde bericht -