Dienstenbond CNV

Leden akkoord met CAO Uitzendkrachten
07-11-2003

Op 29 oktober sloot de ledenraadpleging voor de ABU CAO Uitzendkrachten. Met grote meerderheid is het principe-akkoord aanvaard. Het principe-akkoord is daarmee definitief. Naast instemming is er ook veel gebruik gemaakt van de ruimte om opmerkingen en suggesties mee te geven. Enkele daarvan zijn hieronder opgenomen.

Door sommige leden is de lange termijn als een zorg bij ons neergelegd. Een periode van 5 jaar is inderdaad erg lang. Maar deze lange periode regelt dan ook de basis voor het uitzendwerk:
* de manier en tijdstippen waarop arbeidsovereenkomsten moeten worden afgesloten

* welke regels gebruikt moeten worden voor het belonen
* scholing voor uitzendkrachten

Het zou, omgekeerd, niet goed zijn als er ieder jaar op deze fundamenten aanpassingen plaatsvinden. Dat zou met zich mee brengen dat er ieder jaar opnieuw overgangsregels moeten worden gemaakt, voor zowel uitzendkrachten als uitzendbureaus.

Ieder jaar loonsverhoging?
Met de CAO- afspraken die nu zijn gemaakt wordt de loonsverhoging ieder jaar bepaald aan de hand van een rekensom. Bijvoorbeeld door het gemiddelde te nemen van de loonsverhogingen van een aantal belangrijke CAOs in Nederland. Hoe die rekensom precies moet worden gemaakt, is nog onderwerp van overleg met de ABU. De rekensom wordt voor het eerst in 2004 gemaakt.

Hoe zit het met de Ziektewet?
Terecht hebben leden ons erop gewezen dat er nogal wat gaat veranderen in de Ziektewet en WAO. In het principe-akkoord voor de CAO Uitzendkrachten is daarover niets terug te vinden. Via het Najaarsakkoord tussen Kabinet, werkgevers, CNV en andere bonden zijn we nauw betrokken bij de veranderingen in Ziektewet en WAO. Onze inzet is om verslechteringen tegen te houden of gecompenseerd te krijgen. Wel is overduidelijk dat er veel gaat veranderen. In de onderhandelingen over de CAO voor Uitzendkrachten zijn daarom de besprekingen over de onderwerpen Ziektewet/WAO uitgesteld tot het voorjaar van 2004. Het heeft immers geen zin om nu afspraken te maken die binnen een halfjaar achterhaald zijn. De onderwerpen staan dus nog 'op de agenda'. Ook de loonaanvulling bij ziekte en ook de wachtdagen!

Niet alleen verbeteringen
Het principe-akkoord is een resultaat van onderhandelingen met plussen en zeker ook minnen. Voor de uitzendkracht die in de situatie belandt dat er wel een contract is maar geen werk, in fase C, zal de loondoorbetaling lager worden als nu. Dat klopt. Ook uitzendkrachten die net gestart zijn moeten langer wachten op een contract voor bepaalde tijd. De optelsom van (nu) Fase 1 en 2 is lager dan de 78 weken van Fase A. Tegenover deze minpunten staan echter zoveel 'plussen' voor alle uitzendkrachten dat we het toch positief aan u hebben voorgelegd.

En nu?
Nu is het zaak om zo snel mogelijk de afspraken in (leesbare) teksten te gieten. We hopen spoedig een nieuw CAO-boekje voor u beschikbaar te hebben.
Meer weten? Neem contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.

Tenslotte
Er zijn nog veel uitzendkrachten die geen lid zijn van een vakbond, terwijl deze CAO ook voor hen geldt! Wijs ze eens op de CNV Dienstenbond, vakbond voor uitzendkrachten. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via tel. (023)5651052.