Gemeente Leiden

"Je weet niet wat je ziet!"

Vriendenvereniging viert vijftiende verjaardag

Publicatiedatum: 7 november 2003

In november viert de vriendenvereniging van het Leids Gemeentearchief Jan van Hout haar vijftiende verjaardag. Zij pakt bij deze gelegenheid groots uit met een bijzonder symposium én een tentoonstelling, beide onder de titel Je weet niet wat je ziet! Visuele bronnen in het Gemeentearchief Leiden en omstreken.

GEMEENTEARCHIEF - De Vereniging Jan van Hout werd op 24 november 1988 opgericht om de band tussen het Gemeentearchief en zijn gebruikers te versterken. Dat doel probeert de vereniging te bereiken door onder andere lezingen te organiseren over de lokale geschiedenis en mee te werken aan publicatie van onderzoeksresultaten.

Ter ere van het vijftienjarig bestaan organiseert de vereniging het symposium 'Je weet niet wat je ziet', over visuele bronnen uit het bezit van het Gemeentearchief. Dit zijn bijvoorbeeld kaartboeken, bouwtekeningen en bewegende beelden die gebruikt worden als historische bron. Het symposium wordt gehouden op zaterdagmiddag 22 november en bestaat uit lezingen en workshops. Helaas is het symposium reeds volgeboekt en aanmelding dus niet meer mogelijk!

Expositie

De expositie "Je weet niet wat je ziet!" is van 3 november tot 13 januari te zien in de vitrines bij de entree van het Gemeentearchief.

Topstukken van de tentoonstelling zijn een aantal schenkingen die de Vereniging Jan van Hout de afgelopen vijftien jaar aan het Gemeentearchief gedaan heeft, zoals documenten over het kleermakersgilde St. Franciscus uit 1436 en 1578 (deze laatste is opgesteld door Jan van Hout zelf), een notariële akte uit 1573 van de hand van Jan van Hout als notaris, een affiche van de stadsloterij uit 1712 en tekeningen van Jan de Beijer en Jacob Elias La Fargue uit de achttiende eeuw.

Hoognodige restauratie van waardevolle archiefstukken wordt gefinancierd uit het Schelhaasfonds, het restauratiefonds van de vereniging. Aan de hand van fotos van vóór en na een restauratie is het verschil goed te zien. Zo kunnen ook in de toekomst nog vele onderzoekers deze stukken in het Gemeentearchief inzien en bestuderen.

Natuurlijk is degene aan wie de vereniging haar naam ontleent prominent aanwezig op deze expositie. Jan van Hout was notaris, dichter én stadssecretaris van Leiden. Niet alleen zijn beeltenis (zelfs op een postzegel!), maar ook de plaats waar hij woonde is te zien.

De woning van Jan van Hout in de Nieuwsteeg. Foto: Gemeentearchief Leiden

Een grote groep vrijwilligers helpt de vereniging met projecten voor het ontsluiten van bronnen, waarbij het vooral gaat om ondersteunend onderzoek naar de geschiedenis van stad en regio. Aan de vereniging en haar vrijwilligers is een aparte vitrine gewijd.

Tentoonstelling: "Je weet niet wat je ziet!" Visuele bronnen in het Gemeentearchief Leiden en omstreken

* Plaats:vitrines bij de entree van het Gemeentearchief, Boisotkade 2A, Leiden. Periode: 3 november 2003 tot 13 januari 2004
* Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 12.15 uur

Gesloten: 5 december vanaf 16.00 uur, 24 december vanaf 16.00 uur tot en met 27 december, 31 december vanaf 16.00 uur tot en met 3 januari

Meer informatie: telefoonnummer (071) 516 53 55 (Gemeentearchief Leiden e.o., Benata Hengstmengel)

Websites: Gemeentearchief Leiden e.o. www.leidenarchief.nl

Vereniging van vrienden van het Leids Gemeentearchief "Jan van Hout" www.janvanhout.nl

Deze pagina is gewijzigd op 6-11-2003