Gemeente Rotterdam

Nr. 192
4 november 2003

Wethouder Bolsius geeft startsein voor handhaving nieuwe regels

Geen bedrijfsafvalcontainers meer in de buitenruimte

Op vrijdag 7 november om 8.30 uur geeft wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) het startsein voor controle op de aanwezigheid van bedrijfsafvalcontainers in het centrum. Bedrijfsafvalcontainers mogen in Rotterdam vanaf die datum niet meer op straat staan. Dat is alleen geoorloofd op het moment dat ze worden geleegd.

Het gemeentebestuur heeft in 2002 voor deze maatregel gekozen, omdat bedrijfsafvalcontainers een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de openbare buitenruimte. Bij het vaststellen van de maatregel heeft het bestuur voorzien in een overgangstermijn van een jaar, zodat ondernemers de tijd hadden om hun bedrijfsvoering af te stemmen op de nieuwe situatie. Deze termijn is nu verstreken. Bedrijven worden geacht samen met hun inzamelbedrijf een adequate oplossing te hebben gevonden voor het inpandig of op een andere manier verzamelen van hun afval.

Boete

Ondernemers riskeren een hoge boete als ze hun container ongeoorloofd buiten op straat stallen. Milieucontroleurs van Stadstoezicht leggen in een dergelijk geval - één week na een schriftelijke aankondiging - een zogenaamde last onder dwangsom op. De ondernemer krijgt uiterlijk een week de tijd om de container van straat te halen. Gebeurt dit niet, dan geldt een boete van E 100,-- per dag per container, tot een maximum van E 3.000,-- per container.

Mee met milieucontroleurs

Wethouder Lucas Bolsius gaat aanstaande vrijdag met de milieucontroleurs van Stadstoezicht mee op hun ronde langs de expeditiehoven van de Lijnbaan. De handhaving begint in dit gebied omdat de bedrijfsafvalcontainers in de hoven een magneetwerking hebben op het illegaal dumpen van afval, graffiti en ander soort overlast. In 2004 wordt de controle op bedrijfsafval uitgebreid naar de rest van de stad.

noot voor de redactie/