Erasmus


08-10-03: Drie eredoctoraten bij 90ste Dies Natalis

Drie internationale wetenschappers ontvangen ter gelegenheid van de 90ste Dies Natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam een eredoctoraat. De Amerikaanse econoom prof.dr. Thomas C. Schelling (University of Maryland), de Britse celbioloog en Nobelprijswinnaar prof.dr. Paul Nurse (Cell Cycle Laboratory at Cancer research UKs London research Institute) en de Noorse politicoloog prof.dr. Johan P. Olsen (Bergen University) worden onderscheiden vanwege hun grote wetenschappelijke verdiensten. Zij nemen het eredoctoraat in ontvangst op vrijdag 7 november 2003 in de aula van de universiteit.

Professor Thomas Schelling bekleedt leerstoelen aan de University of Maryland en Harvard. Zijn meest invloedrijke publicaties zijn 'Micromotives and Microbehavior' en 'The Strategy of Conflict'. Hij is onderscheiden met de Frank E. Seidman Distinguished Award in Political Economy en The National Sciences Award for Behavioral Research Relevant to the Prevention of Nuclear War. Erepromotor voor Thomas Schelling is prof.dr. M.C.W. Janssen, hoogleraar Micro-economie in de Faculteit der Economische Wetenschappen.

Prof.dr. F.G. Grosveld, hoogleraar Moleculaire celbiologie in de faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen is de erepromotor van dr. Paul Nurse. In 2001 ontving Nurse de Nobelprijs voor Geneeskunde. Zijn grootste bekendheid kreeg hij door zijn bijdragen aan de ontdekking van mechanismen die celdeling beheersen in de meeste levende organismen. Sir Nurse werd in 1999 tot ridder geslagen voor zijn verdiensten op het gebied van kankeronderzoek en celbiologie.

Professor Johan P. Olsen richtte in 1988 samen met James G. March het Scandinavian Consortium voor Organizational Research op. Hij leidde het Noorse overheidsonderzoeksprogramma over machtsverdeling en werd in 1993 onderzoeksdirecteur van het onderzoeksprogramma over de Europeanisering van de natie-staat. Prof.dr. W.J.M. Kickert, hoogleraar Bestuurskunde in de faculteit der Sociale Wetenschappen is de erepromotor van prof.dr. Johan P. Olsen.Tijdens deze Dies Natalis vindt tevens de rectoraatsoverdracht plaats. Prof.dr.ir. J.H. van Bemmel draagt vanwege zijn emeritaat zijn bevoegdheden over aan prof.dr. S.W.J. Lamberts.

De Erasmus Universiteit Rotterdam is ontstaan in 1973 na een samengaan van de Nederlandse Economische Hogeschool en de Medische Faculteit Rotterdam. Als 'geboortedatum' houdt de universiteit vast aan 8 november 1913. Op die dag vond de officiële opening plaats van haar oudste rechtsvoorganger, de Nederlandsche Handels-Hoogeschool.