Rabobank Nederland

Rabobank reikt Herman Wijffels Innovatieprijzen uit Rabobank Nederland, 06/11/2003 09:39
---

De 32-jarige Bredase ondernemer Joep Jacobs heeft de hoofdprijs gewonnen van de Herman Wijffels Innovatieprijs. Daarmee werd hij 100.000 rijker om zijn bedrijf Mid-Land Industries BV verder te ontwikkelen. De ondernemer ontving de prijs tijdens een bijeenkomst op 5 november in het Interpolis-gebouw in Tilburg uit handen van Herman Wijffels en Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank Groep. Joep Jacobs ontwikkelde de Hid-Box, een ondergrondse infrastructuurkast. De traditionele bovengrondse kasten hebben verschillende nadelen: gevoelig voor vandalisme, beschadiging en weersinvloeden en horizonvervuilend. Bovendien kunnen de kasten bij b.v. een aanrijding onder stroom komen te staan. Jacobs ontwikkelde als alternatief de ondergrondse Hid-Box op basis van het natuurkundige 'klokprincipe', waardoor de kast niet onder water kan komen te staan. Bovendien is de complete constructie licht van gewicht (er is geen hijskraan nodig bij het plaatsen) en voldoet de Hid-Box aan de D400-norm, wat wil zeggen dat de constructie een druklast van 40 ton kan dragen.

De tweede prijs van 75.000 ging naar het Limburgse Heerlen. Suzanne Zenden heeft via haar Beauty Instituut Bio Relax een nieuwe softlaser behandelingsmethode ontwikkeld in combinatie met een gel voor littekens en brandwonden. De gel versnelt het herstelproces van de beschadigde huid. In het aangebouwde brandwondenbehandelingscentrum worden bovendien patiënten geholpen met hun geestelijke revalidatie.

De derde prijs van 50.000 ging naar Jurie Post uit Urk. Hij koppelde in zijn bedrijf Post Tech Nautic een digitaal visvangstregistratiesysteem aan een intelligent wachtalarmsysteem. Met deze innovatie wordt een bijdrage geleverd aan een duurzaam en ecologisch verantwoord visserijbeleid en distributieketen, waarin voedselveiligheid een belangrijke rol speelt.

Aanmoedigingsprijzen van 10.000 waren er voor Henk Ouwerkerk uit Helmond, die een vernieuwde stoom- en gasturbine ontwikkelde, en voor Tom en Mark Hendriks uit Westerbeek voor hun opklapbare kraambox voor de varkenshouderij.

Voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2003 konden jonge ondernemers en managers tot 36 jaar zich inschrijven via hun lokale Rabobank. Het moest gaan om ondernemers die innovatieve producten, diensten of processen ontwikkelen of een verfrissende visie hebben op ondernemerschap maar ook ondernemers die vaardigheden tonen in modern coöperatief denken en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Herman Wijffels Innovatieprijs werd ingesteld bij het afscheid van Herman Wijffels als voorzitter van de hoofddirectie van de Rabobank. De verkiezing wordt tenminste tot en met 2006 door de Rabobank georganiseerd.