Gemeente Hoogeveen


---

31 oktober 2003

Gemeentebesturen blij en bezorgd over plannen kleine ziekenhuizen

De besturen van zestien gemeenten die aangewezen zijn op kleine ziekenhuizen, sturen vandaag een brief naar de Tweede Kamer. Ze vragen aandacht voor de problematiek van de kleine ziekenhuizen, naar aanleiding van het voorstel van minister Hoogervorst over bereikbare ziekenhuiszorg. "Er leven bij ons gevoelens van vreugde en instemming enerzijds en van zorg anderzijds," is de reactie.

Het voorstel van de minister komt donderdag 6 november aan de orde in de vaste Tweede Kamer commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De colleges van B&W die de brief onderschrijven zijn van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Delfzijl, De Wolden, Dinkelland, Hardenberg, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordoostpolder, Oldenzaal, Oss, Schouwen-Duiveland, Stadskanaal, Urk, Veghel, Westerveld en Winschoten. B&W van Hoogeveen hebben het initiatief ertoe genomen.

Gevoel van onrust

De colleges zeggen in de brief verheugd te zijn dat de minister de financiële problematiek van kleine ziekenhuizen onderkent en aangeeft bij te willen dragen aan een oplossing. Hoogervorst wil een tijdelijke beschikbaarheidtoeslag invoeren en het Rijk meer laten meebetalen bij investeringen. Het doet de briefschrijvers goed dat "het breed beleefde gevoel van onrust bij onze bevolking over het voortbestaan van de basisziekenhuiszorg in de regio nu ook door het kabinet wordt gedeeld".

Spoedeisende hulp

Aan de andere kant pleiten de gemeentebesturen voor een structurele in plaats van een tijdelijke beschikbaarheidstoeslag, om spoedeisende hulp te waarborgen. "De 7x24-uurs spoedeisende eerste hulp is van groot belang voor de veiligheid van de burgers in het verzorgingsgebied en voor het behoud van vitale ziekenhuisfuncties voor de regio."

Gemeentebestuur en zorgniveau

De colleges vinden verder dat het ministersvoorstel onvoldoende aandacht heeft voor de rol van het openbaar bestuur. Ze stellen een promimentere rol voor van de gemeenten in het overleg tussen ziekenhuis en betrokken partijen bij plannen die gevolgen hebben voor het zorgniveau in de regio.

Rapport

Bij de brief hoort als bijlage het rapport 'Kansen voor kleine ziekenhuizen' van het bureau De Greve & Partners. Het betreft een analyse om de gemeentebesturen te ondersteunen bij de standpuntbepaling over het onderwerp. De besturen bevelen de minister de aanbevelingen en conclusies van harte aan.

Voor meer informatie zie de bijgevoegde brief en het rapport.

© Copyright Gemeente Hoogeveen