Gemeente Helmond


Bezoek minister voor vreemdelingenzaken en integratiebeleid

Minister Rita Verdonk bezoekt Helmond op woensdag 5 november 2003 van 12.00 tot 18.00 uur
De minister wil zich graag op de hoogte stellen van de wijze waarop de gemeente Helmond, samen met haar partners en betrokkenen, het integraal inburgeringbeleid voor de -door haar bepaalde- prioritaire groepen, jeugdigen, opvoeders en werklozen gestalte geeft. Kenmerkend voor de voorgestane aanpak is dat de inburgeringtrajecten niet alleen focussen op de functionele rol die mensen in de samenleving hebben, als werknemer, buurman, scholier etc. maar op de codes die mensen hanteren in het vervullen van die rol. Vaak zijn dit de gangbare codes in het land van herkomst maar leiden ze in de Nederlandse context soms tot onaangepast gedrag. De verwachting is dat met de Helmondse aanpak de belangrijkste integratiebelemmeringen worden weggenomen.

De minister gaat onder meer op bezoek in het Buitenlands Vrouwencentrum bij de keten (samenwerkende betrokken instellingen), die o.l.v. de gemeente integrale trajecten ontwikkelen voor de groepen jeugdigen en opvoeders binnen het Helmondse inburgeringbeleid. Er wordt geregeld dat de minister eerst kan waarnemen en toehoren en vervolgens met de partners hierover in gesprek kan gaan. De normatieve aanpak roept bij partners binnen de keten zowel discussie als enthousiasme op.

Aansluitend op het ontstaan van een inburgeringketen zal de minister worden getoond hoe dit in de praktijk uitgewerkt zal gaan worden aan de hand van één of meerdere voorbeelden die de nieuwe aanpak al dicht benaderen. Bijv: rondom 250 allochtone 'zwemmende vrouwen' is een keten geformeerd die op maat tegemoet komt aan de wensen en behoeften van de vrouwen v.w.b. inburgering. De minister praat met een aantal vrouwen waarmee in oktober wordt gestart en ontmoet de betrokken ketenpartners.

Tenslotte zullen in de oude raadzaal van het kasteel, bestuurders van ketenorganisaties en lokale politici met de minister praten over haar voornemens voor de komende kabinetsperiode en stellen hierover vragen aan de hand van het Helmondse proces. Het gesprek wordt geleid door dhr. M. van der Krogt, Vice President Gap Gemini Ernst & Young en kan worden bijgewoond door ketenpartners, ambtenaren, zelforganisaties, inburgeraars, klantmanagers en raadsleden. De kansen en bedreigingen van de kabinetsvoornemens voor het Helmondse proces kunnen met dit "ronde tafelgesprek " in kaart worden gebracht.

Naar boven

---