Rijksmuseum van Oudheden


- 5 november 2003 -

Egyptische meesterwerkjes in Rijksmuseum van Oudheden

Vanaf 7 november 2003 presenteert het Rijksmuseum van Oudheden `De kleine meesterwerken van Egypte', een tentoonstelling voor liefhebbers van verfijnde kunst, met meer dan tweehonderd indrukwekkende stukken uit de Egyptische collectie van het Britse Myers Museum. Dit museum maakt deel uit van Eton College, de gerenommeerde jongensschool bij Windsor. De tentoonstelling laat de schoonheid van de objecten en het uitzonderlijke vakmanschap van de oud-Egyptische kunstenaars optimaal tot hun recht komen. De sieraden, amuletten, ceremoniële schalen en kelken zijn in een stijlvolle presentatie bijeengebracht door Wim Crouwel, vermaard vormgever en oud-directeur van Museum Boymans van Beuningen.

Opvallend is dat het merendeel van de kunstvoorwerpen van faience is. Faience is een mengsel van kwarts, zout, kalk en kopererts, dat door de Egyptische handwerkslieden werd gebruikt voor het maken van bijzondere beeldjes of rituele voorwerpen. De intens blauw-groene kleur van het glanzende faience werd in het oude Egypte gezien als symbool voor wedergeboorte en vruchtbaarheid. De schalen en lotuskelken van het Myers Museum vormen een van de meest bijzondere verzamelingen ter wereld op dit gebied. Naast voorwerpen van faience zijn ook amuletten, scarabeeën en sieraden van goud en edelsteen, en beschilderde mummiemaskers te zien. De soms geringe afmetingen en de hoge kwaliteit van de voorwerpen laten zien dat Egyptische kunstenaars hun vakmanschap niet alleen aanwendden voor grote monumenten en standbeelden, maar dat ze minstens zoveel aandacht en zorg besteedden aan kleine kunstvoorwerpen.

De voorwerpen bestrijken samen een periode van bijna 4000 jaar. De oudste dateren uit de prehistorie (ca. 3500 v.Chr.). De meeste objecten van faience zijn gemaakt tussen 1800 en 600 v.Chr., toen dat materiaal erg geliefd was. De mummiemaskers en mummieportretten stammen uit de periode waarin Egypte een provincie van het Romeinse Rijk was, rond het begin van onze jaartelling. Deze indrukwekkende collectie van het Eton College is nooit eerder op het Europese vaste land te zien geweest.

Het Myers Museum maakt deel uit van de gerenommeerde Britse jongensschool Eton College. Het museum is vernoemd naar William Joseph Myers (1858-1899), een oud-leerling die als legerofficier in Egypte een grote passie voor de oude kunst van dat land ontwikkelde. Hij liet zijn uitzonderlijke collectie Egyptische kunst na aan Eton College, als inspiratiebron voor de studenten. Tegenwoordig geldt deze als een van 's werelds fraaiste verzamelingen Egyptische kunst.

`De kleine meesterwerken van Egypte' is te zien tot en met 29 februari 2004. Het is de afscheidstentoonstelling van prof.dr. Hans Schneider. In zijn 38-jarige loopbaan bij het Rijksmuseum van Oudheden bekleedde egyptoloog Schneider de functies van conservator, directeur en hoofd externe betrekkingen. Voor de entree geldt een toeslag van EUR 2 p.p. (inclusief audio tour).
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Myers Museum van Eton College en een bijdrage van het K.F. Heinfonds.