Provincie Limburg

Provincie Limburg: geen risico's voor milieu bij storten kwartsmeel onder water (243)
De Provincie Limburg en Sigrano zijn overeengekomen dat het kwartsmeel dat op woensdag 22 oktober jongstleden is vrijgekomen opnieuw in het maalproces kan worden ingezet. Sigrano heeft de resterende 3 m3, compleet met de afdeklaag van zand, in de waterplas geschoven. De Provincie geeft aan dat verwerking op deze manier geen nadelige gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid heeft. Sigrano werkt aan een technische oplossing om stofvorming van kwartsmeel in de open lucht in de toekomst te voorkomen.

Direct nadat er klachten over het dumpen van het kwartsmeel zijn binnengekomen, heeft de Provincie Limburg, samen met de GGD, een controle uitgevoerd. De Provincie heeft Sigrano opgedragen het product af te dekken en nat te houden, in afwachting van een definitieve bestemming voor dit kwartsmeel.
Na een tweede controle is gebleken dat het product opnieuw als tussenproduct in het maalproces kan worden ingezet en zodoende alsnog geschikt kan worden gemaakt voor afname.

Sigrano heeft het restant kwartsmeel dat nog niet onder water lag, compleet met afdeklaag in de waterplas geschoven. Via de gebruikelijke productiesysteem komt het kwartsmeel dan opnieuw in het productieproces. Behandeling van het kwartsmeel op deze wijze heeft geen nadelige gevolgen voor milieu en volksgezondheid, aldus de Provincie.

Sigrano werkt aan een technische oplossing die ervoor moet zorgen dat kwartsmeel in de toekomst niet meer aan de open lucht wordt blootgesteld en dus geen stofvorming kan veroorzaken. 5-11-2003 17:03