Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/165

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

05 november 2003

Nr. 03/165

Beperking export uitkeringen opgeschort

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de beperking van de export van enkele socialezekerheidsuitkeringen opgeschort. Uitkeringsgerechtigden in het buitenland blijven daardoor een uitkering ontvangen, ook als het land waarin zij wonen nog geen verdrag heeft gesloten met Nederland in het kader van de Wet beperking export uitkeringen. De uitkeringen waarom het gaat zijn de AOW, Anw en WAO/WAZ.

De minister schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De minister heeft tot de opschorting besloten nadat de Centrale Raad van Beroep had geoordeeld dat de wet in strijd is met Verdrag 118 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Dit verdrag bepaalt dat alle onderdanen van de landen die partij zijn bij het verdrag, er recht op hebben hun uitkering naar elk land ter wereld te exporteren. De Wet beperking export uitkeringen beperkt die mogelijkheid tot die landen waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten dat de controle op de verstrekking van de socialezekerheidsuitkeringen regelt. Nederland heeft besloten Verdrag 118 op te zeggen, omdat de onvoorwaardelijke exportverplichting van het verdrag op gespannen voet staat met het doel van de wet. Nederland heeft met 36 landen verdragen gesloten over de controle op de verstrekking van de uitkeringen.

Op zijn vroegst op 24 april 2005 zal Verdrag 118 niet meer gelden voor Nederland. Tot die datum zal de opschorting van de werking van de wet van kracht zijn. De opschorting geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart 2003, de datum van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus over de opschorting exportbeperking Wet beperking export uitkeringen (Wet BEU) 2003