European Commission

IP/03/1498

Brussel, 5 november 2003

Toetredende landen tijdig klaar met voorbereidingen, slechts enkele knelpunten

De tien toetredende landen zullen wat betreft het overgrote deel van de EU-wetgeving naar verwachting op 1 mei 2004 klaar zijn voor toetreding tot de Europese Unie, zo blijkt uit de voortgangsverslagen die de Europese Commissie vandaag heeft goedgekeurd. Slechts over een gering aantal kwesties heerst nog ernstige bezorgdheid. Deze kwesties vereisen onmiddellijke en doortastende actie van de betrokken landen, willen zij aan hun verplichtingen voldoen en van alle voordelen van het EU-lidmaatschap kunnen profiteren. De Commissie vertrouwt erop dat deze resterende kwesties met de nodige inspanningen voor de toetredingsdatum kunnen worden opgelost en zij is bereid de toetredende landen terzijde te staan met gerichte bijstand die snel gemobiliseerd kan worden. De Commissie zal niet aarzelen om indien nodig herstelacties te ondernemen om te zorgen voor de juiste toepassing van de regelgeving en het beleid van de Unie.

"De conclusies van deze verslagen zijn geen verrassing voor de Commissie, noch voor de toetredende landen, die zich bewust zijn van de aanzienlijke prestaties die al geleverd zijn maar die ook heel goed weten wat hun nog te doen staat" aldus Günther Verheugen, Europees Commissaris voor Uitbreiding. "De beslissende vragen zijn of onze instellingen, het gemeenschappelijk beleid en de interne markt goed zullen blijven functioneren na de toetreding en of het geringe aantal openstaande kwesties voor 1 mei 2004 kan worden opgelost. Op beide vragen is mijn antwoord luid en duidelijk ja."

Leidraad voor toetredende landen

In de afgelopen jaren heeft de Commissie voortdurend toezicht gehouden op de voortgang die de toetredende landen boekten om te voldoen aan de eisen voor toetreding. In februari en mei 2003 zijn twee voortgangsdocumenten aan de Raad voorgelegd. De Commissie sluit dit proces af met een reeks uitgebreide voortgangsverslagen, één over elk van de toetredende landen, met name gericht op de vraag of zij vanaf de eerste dag van hun lidmaatschap kunnen voldoen aan de verplichting om het volledige acquis toe te passen.

Deze verslagen kunnen worden beschouwd als een leidraad voor de toetredende landen bij de verdere voorbereiding van hun toetreding, aan de hand waarvan zij de resterende knelpunten kunnen lokaliseren en de middelen en energie kunnen mobiliseren om deze voor de toetreding op te lossen. De verslagen evalueren voor de 29 hoofdstukken van de EU-wetgeving de mate waarin elk toetredend land voorbereid is, zowel op het gebied van de omzetting van wetgeving als op het gebied van uitvoerende structuren, administratieve capaciteit en handhaving.

Alleen met wetgeving die daadwerkelijk is goedgekeurd en maatregelen die daadwerkelijk zijn ingevoerd wordt bij de evaluatie rekening gehouden.

Bij haar evaluaties maakt de Commissie onderscheid tussen drie categorieën kwesties: de eerste categorie omvat de kwesties die een land afgehandeld heeft of waar nog slechts kleine aanpassingen nodig zijn; de tweede categorie omvat openstaande kwesties die intensievere inspanningen en een hoger tempo vereisen om te verzekeren dat zij voor de toetreding afgerond zijn; de derde categorie omvat kwesties die aanleiding geven tot ernstige bezorgdheid en die onmiddellijke en doortastende actie vereisen, wil het land voor de toetreding klaar zijn.

Als het probleem niet aangepakt wordt, kan een aantal van deze kwesties ertoe leiden dat een nieuwe lidstaat niet van alle voordelen van het lidmaatschap kan profiteren.

Voorbereiding grotendeels bevredigend

Deze verslagen bevestigen dat de toetredende landen in het afgelopen jaar bijzondere inspanningen hebben geleverd om hun langdurige voorbereidingen op het lidmaatschap af te ronden, waaruit blijkt dat zij voornemens zijn het acquis vanaf 1 mei 2004 toe te passen. Zij hebben zich in grote mate aan het acquis aangepast en verdienen over het algemeen lof voor de bereikte resultaten. Het toezicht is in dit kader een nuttig instrument gebleken en heeft eraan bijgedragen dat de voorbereidingen sneller verliepen.

Bij deze uitgebreide evaluatie is de Commissie niet voor grote verrassingen of onverwachte ontdekkingen komen te staan. De evaluatie bevestigt eerdere analyses en registreert de algemene vooruitgang die sinds het laatste periodieke verslag van oktober 2002 is geboekt.

Op basis van de gedetailleerde informatie in dit verslag kan worden geconcludeerd dat naar verwachting de toetredende landen over het algemeen klaar zullen zijn voor toetreding op het overgrote deel van de gebieden, al zijn er in bepaalde gevallen nog kleine aanpassingen nodig. Er zijn echter kwesties die nog aangepakt moeten worden en die tussen nu en de toetreding intensievere inspanningen vereisen.

Punten van ernstige zorg

Er zijn enkele kwesties die aanleiding geven tot ernstige bezorgdheid. Op grond van het verslag zal de Commissie elk van de toetredende landen apart waarschuwen over de specifieke knelpunten die zij heeft geconstateerd, door waarschuwingsbrieven te versturen en de nodige besprekingen te organiseren. Als de betrokken landen niet onmiddellijk en doortastend actie ondernemen, zullen zij waarschijnlijk niet kunnen voldoen aan de verplichtingen die het lidmaatschap op die gebieden met zich meebrengt en zullen hun burgers en bedrijfsleven niet van alle voordelen van het EU-lidmaatschap kunnen profiteren. Dergelijke knelpunten zijn voor alle toetredende landen geconstateerd en betreffen per land een tot vier hoofdstukken van het acquis. Over het algemeen vertegenwoordigen deze punten slechts 3% van alle onderzochte kwesties.

De voorbereidingen op de toetreding gaan onverminderd door

Alle inspanningen dienen nu gericht te zijn op de openstaande kwesties wat betreft de omzetting van wetgeving en toepassing van het acquis, zodat alle knelpunten voor de toetreding kunnen worden opgelost. Dit is mogelijk. Waar nodig zal de Commissie steun verlenen aan de autoriteiten in de toetredende landen, door middel van gerichte bijstand die snel gemobiliseerd kan worden.

Samen met de toetredende landen zal de Commissie in de maanden voorafgaand aan de toetreding toezicht blijven houden op de resterende kwesties. Daar waar geconcludeerd wordt dat de openstaande taken voor de toetreding nog niet voldoende zijn afgehandeld, is de Commissie voornemens om de nodige maatregelen te nemen, zo nodig nog voor de toetreding, om een dergelijke situatie aan te pakken.

De voorbereiding van de toetredende landen is vergevorderd. De Commissie vertrouwt erop dat de uitbreiding op 1 mei 2004 onder goede omstandigheden zal plaatsvinden. Zij zal echter niet aarzelen om alle haar beschikbare middelen in te zetten om te verzekeren dat de EU-regelgeving en -beleid juist worden toegepast, aangezien dit haar taak is als hoedster van het Verdrag, ten behoeve van alle lidstaten van de Unie.