Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2003/3452
datum
04-11-2003

onderwerp
Kamervraag van het lid Koopmans over de Middellandse-Zeevlieg TRC 2003/8413

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen het antwoord op een vraag over de Middellandse-Zeevlieg die gesteld is tijdens het AO inzake de Landbouw- en Visserijraad d.d. 9 oktober 2003.

De CDA-fractie heeft gevraagd naar de mogelijkheden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om actie te ondernemen tegen de Middellandse-Zeevlieg. Ik heb toegezegd dat de Kamer wordt geïnformeerd over actie tegen de Middellandse-Zeevlieg. Hierbij treft u de gevraagd informatie.

datum
04-11-2003

kenmerk
DL. 2003/3452

bijlage

De Middellandse-Zeevlieg vormt op zichzelf geen bedreiging voor de teelt van gewassen in Nederland en het organisme heeft geen quarantaine-status in de EU. Het organisme is niet gevestigd in Nederland, maar wel in andere lidstaten van de EU en wordt daardoor incidenteel aangetroffen in Nederland. De Middellandse-Zeevlieg heeft in diverse exportbestemmingen voor Nederlandse vruchtgroenten, waaronder Japan en Taiwan, wèl de quarantaine-status. Om de export naar deze landen mogelijk te maken, is op verzoek van het bedrijfsleven 10 jaar geleden een protocol overeengekomen met de Plantenziektenkundige Diensten van Japan en Taiwan, op grond waarvan de Nederlandse Plantenziektenkundige Dienst (PD) kan garanderen dat vruchtgroenten, die geproduceerd zijn in gecontroleerde productiegebieden, niet besmet zijn met Middellandse-Zeevlieg. De kosten voor alle activiteiten binnen het protocol worden geheel door het bedrijfsleven gedragen.

Aangezien de Middellandse-Zeevlieg geen quarantaine-status heeft, treedt het ministerie van LNV faciliterend op binnen het programma, waarvoor het bedrijfsleven bepalend is. Het is daarom aan de sector om gecoördineerd actie te ondernemen, teneinde de gevolgen van de recente vondsten in het Westland te beperken en de uitvoer weer op gang te krijgen. LNV is uiteraard bereid in dit proces mee te denken, indien het bedrijfsleven daar om verzoekt.

Eén van de aspecten van het bestaande protocol betreft de monitoring van de afwezigheid van het organisme in productiegebieden, zoals het Westland.

Dit najaar heeft de Plantenziektenkundige Dienst in het Westland enkele exemplaren aangetroffen van dit organisme, in vallen buiten de kas. Hierdoor is de uitvoer naar Japan en Taiwan uit het Westland stil komen te liggen. Vanaf week 40 zijn geen exemplaren meer aangetroffen in de vallen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


---